Bajdenu podrška nikada niža, a „požara“ koje treba gasiti sve više: Gosti N1 o „žarištima“ Amerike

Svet 04. feb 202414:21 47 komentara

Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put i Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka složili su se da će migratorno pitanje u Americi biti ključno u izbornoj kampanji 2024. godine, ali da postoje "brojni požari" i unutar zemlje i na Bliskom istoku koji se spajaju i koji bitno utiču na pad rejtinga sadašnjeg predsednika Džozefa Bajdena.

Milić je ocenio da postoji velika polarizacija između dve strane američke politike koje su dosta kulturološki bazirane.

„Tako da i ovu eskalaciju možemo da tumačimo u kontekstu da je republikanska vlast u Teksasu pokušala da vrati u centar zbivanja pitanje migracije“, rekao je Milić u emisiji „Novi dan“.

N1

On smatra da ono što je problem kod jednog dela republikanskog tela jeste da postoji strah da će belci početkom 2040. godine, što nije tako daleko, postati manjina u SAD.

„I to je neki strah kojim pojedini političari svesno targetiraju svoje birače kroz teorije zavere o velikoj zameni, kao i da bi pokazali da trenutni predsednik ne radi ništa po tom pitanju“, objasnio je.

Nedeljković je naveo da će migratorno pitanje, uz obrazovanje, biti ključno u kampanji 2024. godine.

„Naravno da će republikanci da politizuju svako pitanje, ne samo migratorno, već svako koje procene kao slabu tačku administracije Džozefa Bajdena. Migracija jeste ključno pitanje od početka administracije Bajdena, koja se nije dobro snašla. Mi ne znamo da li je podatak od 8 miliona migranata tačan, ali jedno u čemu se mejnstrim mediji slažu jeste da je u tri meseca na kraju 2023. godine, milion ljudi ilegalno prešlo granicu SAD“, ukazao je Nedeljković.

On je ocenio da se podrška Bajdenu još više smanjila, nego što je bila 2023. godine.

stevan nedeljković
N1

„Treba podsetiti da je tada dostignuta najniža u američkoj istoriji od Drugog svestkog rata. Bajden sada vrlo kasno i vrlo neubedljivo počinje sa rešavanjem ove krize, posebno kada imate svet koji gori vi ne znate koji požar pre da gasite. Ako treba prioritizovati onda sam siguran da će Bajden pre gasiti one požare koji gore u Americi, a pokušaće ekspresno da reši ono što se dešava na Bliskom istoku“, objasnio je.

Prema njegovom mišljenju, sve ono što se dešava na Bliskom istoku je „gubitnička situacija za Bajdena“.

„On ima dve opcije na raspolaganju – jedna je potpuna eskalacije i ulazak u jednu vrstu invazije u pravcu Jemena što ne bi bilo dobro dočekano u javnom mnjenju SAD, druga opcija je da ne čini ništa. Bajden je u ovom trenutku našao najbolju opciju koja je između ove dve gde vrši vazdušne udare“, rekao je Nedeljković.

Mi na Bliskom istoku, kako je naveo, imamo požare koji se spajaju sa onim u SAD.

„Tako da svakakva dodatna i najmanja slabosti Bajdena siguran sam da bi bila dočekana na nož ne samo među republikanskim taborom, već pre svega među onima koji su najznačajni za izbora u SAD, a to su nezavisni i neopredeljeni birači, njih u ovom trenutku ima nikada više, preko 40 odsto“, konstatovao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare