Baltičke zemlje i Ukrajina najavile bojkot sastanka OEBS-a u Skoplju zbog dolaska Lavrova

Svet 28. nov 202314:10 44 komentara
Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije saopštili su danas da neće prisustvovati sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju ove nedelje u Skoplju zbog očekivanog prisustva šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

„Ministri su odlučili da ne prisustvuju sastanku, smatrajući da prisustvo Lavrova rizikuje da legitimiše agresora – Rusiju, kao punopravnog člana naše zajednice slobodnih nacija“, navodi se u zajedničkom saoštenju ministara baltičkih zemalja.

I ukrajinske vlasti su saopštile danas da će bojkotovati sastanak OEBS-a u Skoplju zbog prisustva Lavrova.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba će bojkotovati ministarski sastanak OEBS-a posle odluke da se Lavrovu dozvoli učešće, rekao je portparol ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko za AFP.

Ta najava dolazi dan pošto je Bugarska saopštila da će dozvoliti Lavrovu da preleti njen vazdušni prostor kako bi otputovao na sastanak OEBS-a u Skoplju, uprkos evropskim sankcijama koje su pogodile Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu pokrenute u februaru 2022. godine.

„Ovlašćenje za diplomatski prelet je privremene prirode i spada u izuzetke od režima sankcija Evropske unije protiv njega“, navodi se u saopštenju bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare