Baltičke zemlje proteruju ruske diplomate u znak solidarnosti sa Češkom

Svet 23. apr 202116:0918 komentara
viljnus litvanija pixabay
Izvor: Izvor: Pixabay

Estonija, Letonija i Litvanija će proterati nekoliko diplomata Rusije i osoblja njene ambasade, u znak solidarnosti sa Češkom, objavio je danas litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

Landsbergis je rekao da su Letonija i Estonija proterala po jednog zaposlenog u ambasadama Rusije u tim zemljama i dodao da će njegova zemlja proglasiti nepoželjnim dvoje ruskih diplomata, prenela je litvanska državna televizija.

Naveo je da je svih četvoro proteranih učestvovalo u špijunskim aktivnostima.

Povezane vesti:

„Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije danas je pozvalo na razgovor predstavnika Rusije u Litvaniji kome je uručena nota o proglašenju dvoje zaposlenih u Ambasadi Rusije nepoželjnim osobama zbog aktivnosti nepsojivih sa njihovim diplomatskim statsuom. Njima je naređeno da napuste Litvaniju u roku od sedam dana“, kazao je Landsbergis.

Dodao je da o proterivanju ruskih diplomata razgovarao sa ministrima drugih članica EU i NATO.

„Druge države počinju diskusije o tome i nadaju se da će moći da se pridruže baltičkim zemljama“, rekao je Landsbergis.

Ako Rusija oštro odgovori i odluči da protera veći broj ljudi, Litvanija „zadržava pravo na izražavanje još jednog protesta“, naveo je.

Češka je ove nedelje proterala 18 ruskih diplomata, koje je označila kao tajne agente, i pozvala partnerske zemlje da proglase za nepoželjne članove ruskih obaveštajnih agencija.

Pozivajući se na izveštaj obaveštajne službe, Prag je objavio da su dva pripadnika ruske službe GRU odgovorna za dve eksplozije municije u češkim magacinima 2014. godine, u kojima su poginule dve osobe.

Moskva, koja negira optužbe, odgovorila je proterivanjem 20 pripadnika češkog diplomatskog osoblja.

Češka je juče naredila Rusiji da ukloni iz Praga većinu diplomatskog osoblja.

Komentari

Vaš komentar