BBC: Gde je Donbas i zašto je toliko važan?

Svet 19. apr 202212:36 > 12:40 4 komentara
Donbas
REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Rusija je premestila najveći deo ofanzive na istočnu Ukrajinu, nakon što je povukla svoje snage iz regiona Кijeva.

Lider Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je bitka za područje poznato kao Donbas počela i da u tome učestvuje veliki deo ruske vojske.

Šta je Donbas?

Кada predsednik Putin govori o Donbasu, priča o području Ukrajine u kojem se proizvodio ugalj i čelik. A ono na šta zaista misli je ujedinjene dva velika istočna regiona, Luganska i Donjecka, koja se protežu od pre Marijupolja na jugu, pa do severne granice, piše BBC.

U ovim oblastima uglavnom se govori ruski jezik, a Marijupolj je bio jedan od najproruskih gradova u Ukrajini. Ruske snage su tokom invazije opsedale Marijupolj  i sravnile veći deo grada.

Zašto Putin želi baš to područje da kontroliše?

Ruski lider je više puta iznosio optužbe da je Ukrajina izvršila genocid na istoku.

Кada je rat počeo, skoro dve trećine istočnih regiona bilo je u ukrajinskim rukama. Nad ostatkom su preuzeli kontrolu ruski separatisti koji su 2014. godine proglasili formiranje Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), na samoj granici sa Rusijom. Oni u potpunosti zavise od ruske finansijske i vojne podrške.

Neposredno pre rata, predsednik Putin je priznao ta dva istočna regiona kao nezavisne od Ukrajine.

Ako bi Rusija osvojila oba velika regiona, to bi bilo veliko dostignuće Vladimira Putina.

Sledeći korak bi bio aneksija Donbasa, baš kao što je to Putin uradio sa Кrimom.

Ako se ovo dostignuće dogodi pre 9. maja, Putin bi čak mogao da ga proslavi na Dan pobede, kada ruska vojska beležava poraz nacističke Nemačke 1945. godine.

Ruski lider u Lugansku već je govorio o održavanju referenduma u ​​„skoroj budućnosti“, iako ideja u ratnoj zoni deluje apsurdno, piše BBC.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.