BBC: Godinu dana posle pobune, Rusija efikasno razmontirala Prigožinov Vagner

Svet 23. jun 202415:53 7 komentara
grupa vagner logo
Alexander NEMENOV / AFP

Rusija je efikasno razmontirala paravojnu formaciju Vagner u proteklih godinu dana, koliko se navršilo od kako su plaćenici Jevgenija Prigožina pokrenuli pobunu protiv predsednika Vladimira Putina, prenosi BBC.

Prigožin, sada pokojni vođa paravojne jedinice Vagner, krenuo je 23. juna 2023. godine iz Ukrajine i zauzeo južni grad Rostov posle višemesečnih tenzija sa vojnim liderima u Moskvi.

Povezane vesti

Njegove snage su tada započele kratki juriš ka prestonici Rusije, ne nailazeći na bilo kakav otpor.

„Marš za pravdu“, kako ga je nazvao Prigožin, naglo je prekinut sledećeg dana.

Samo dva meseca kasnije, podseća BBC, Prigožinov avion se srušio i on je poginuo sa nekoliko drugih Vagnerovih pripadnika.

Članica radne grupe Ujedinjenih nacija i predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu Sorča Meklaud rekla je da su se potom Vagnerove trupe podelile širom ruske države i da ta organizacija, kroz različite verzije, nastavlja da postoji.

Grupa Vagner je bila neverovatno geopolitički i ekonomski važna za Rusiju, tako da ona nikada neće nestati kao što su neki ljudi sugerisali, dodala je ona.

Godinama su Prigožinove snage bile dragoceno i nezaobilazno oruđe za ruske operacije širom Afrike i Sirije, ali su na svetlo dana izašle u Ukrajini.

Krajem 2022. godine i početkom 2023. godine Vagner je bio ključan za nekoliko pobeda Rusije na bojnom polju, pa su snage te formacije, uglavnom sastavljene od bivših zarobljenika, uspele da zauzmu istočni grad Soledar, pre nego što su poziciju učvrstile u mesecima intenzivnih borbi u Bahmutu.

Vagner je na vrhuncu imao oko 50.000 plaćenika u Ukrajini, prema američkom Savetu za nacionalnu bezbednost.

Bivši komandant Vagnera nedavno je rekao za BBC na ruskom jeziku da je plaćenicima te grupe naređeno da se „pridruže Ministarstvu odbrane“ ili da odu.

Zvaničnici britanske obaveštajne službe smatraju da su se neke od jedinica Vagnera „pretočile“ u Rosgvardiju ili Nacionalnu gardu, koja je nastala 2016. godine.

Ta jedinica se često opisuje kao „privatna vojska Vladimira Putina“, koja je pod kontrolom njegovog bivšeg telohranitelja Viktora Zolotova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare