BBC proverio: Da li su se Ukrajinci stvarno probili kroz ruske „zmajeve zube“?

Svet 18. sep 202310:29 92 komentara
REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ukrajinski generali kažu da su "probili" prvu liniju odbrane Rusije na jugu. BBC je jutros objavio zanimljivu procenu o tome koliko su ukrajinske snage stvarno napredovale i koji znakovi postoje za dalje proboje duž linije fronta.

Ukrajina je počela svoju veliku protivofanzivu početkom juna kako bi potisnula ruske snage s teritorija koje su zauzeli od početka invazije krajem februara prošle godine. Ukrajinske snage napale su tri tačke duž linije fronta duge 965 km.

Područje jugoistočno od grada Zaporožje daleko je strateški najvažnije. Ako uspe napad u ovom smeru prema Azovskom moru, to bi moglo prekinuti ruske odbrambene linije koje povezuju ruski grad Rostov na Donu s Krimom, ukrajinskim poluostrvom koji su Rusi anektirali 2014. godine.

Na tom delu fronta nije bilo puno napretka – s jednim značajnom izuzetkom – oko sela Robotine i Verbove u regiji Zaporožja. Naime, ako Ukrajina uspe da prekine ovu glavnu rutu za snebdevanje ruskih snaga, onda će Rusiji biti gotovo nemoguće da zadrži svoje velike snage na Krimu, piše Index.hr.

Ukrajinci su se probili kroz ruske „zmajeve zube“, ali…

Usprkos značajnim preprekama, navodi BBC, Ukrajinci su uspeli da probiju ruske obrambene strukture duž južnog fronta. Ta informacija je sada potvrđena iz više izvora. BBC je proverio niz video-zapisa objavljenih na društvenim mrežama koji prikazuju scene uzduž prve linije fronta kod Verbove.

Na više snimaka vidi se da ukrajinske snage probijaju rusku odbranu severno od sela Verbove. Međutim, ti upadi ne pokazuju da je Ukrajina uspela da preuzme kontrolu nad tim područjem. Naime, do sada se kroz rusku odbranu probijala samo ukrajinska pešadija, ali ne i kolone oklopnih vozila koje prolaze probijene tačke odbrane, iskorištavaju situaciju i uspešno drže kontrolu nad osvojenim područjem.

Šta sprečava Ukrajinu da brže napreduje?

Ruska vojska je, naravno, davno predvidela ukrajinski protivnapad i provela je mesece gradeći zastrašujuće obrambene strukture, koje se sastoje od nizova isprepletenih prepreka – antitenkovskih rovova, tzv. zmajevih zuba, kao i bunkera i velikih minskih polja. Svaki od tih elemenata odbrambene linije pokriven je artiljerijom.

Ogromna minska polja usporavaju ukrajinsko napredovanje. O koliko se gustim minskim poljima radi, najbolje govori podatak da je na nekim mestima postavljeno i do pet mina po kvadratnom metru.

Prvi ukrajinski pokušaj proboja brzo završio neuspehom

Prvi ukrajinski pokušaj proboja ruske odbrane u junu brzo je završio neuspehom. Moderna oklopna vozila koje je Ukrajincima isporučio Zapad uništena su i zapaljena. Ukrajinska pešadija nije prošla puno bolje, gubici su bili užasni.

Ukrajinske snage su od tada morale da pribegnu „ručnom“ uklanjanju mina. Vojnici su išli pešice, često noću, a ponekad i pod vatrom. Zato i jesu sporo napredovali.

Ukrajinski tenkovi i oklopna vozila osetljivi su na ruske mine, bespilotne letelice i protivtenkovske projektile, što se vidi i u videu koji je analizirao BBC, a prikazuje britanski tenk Challenger 2, koji je pogođen blizu Robotine.

Oni će moći napredovati u značajnijim brojevima tek nakon što se prokrči dovoljno širok put kroz minska polja i kad ruska artiljerija tamo bude savladana.

Što je sledeće u protiv-ofanzivi?

„Problem koji Ukrajinci sada imaju“, kaže dr. Marina Miron s Odseka za ratne studije King’s Collegea u Londonu, „jeste obezbediti dovoljno veliku ‘rupu’ na frontu koja može primiti velik broj vojnika“. U međuvremenu Rusija ne miruje, nego stalno šalje pojačanja. Front je dinamičan i Rusija bi još uvek mogla da preokrene ukrajinska dostignuća.

BBC je geolocirao snimak koji podupire izveštaj da su se ruske elitne zračno-desantne snage, VDV, rasporedile u blizini Verbove. Radi se o potezu kojem je cilj da popuni sve praznine nastale ukrajinskom protivofanzivom.

„Ukrajinske snage i dalje se suočavaju s otporom ruskih snaga na bojnom polju“, kaže Katerina Stepanenko, analitičarka za Rusiju u londonskom think tanku RUSI, pa dodaje: „Uz topovsku vatru, napade dronovima i ruske odbrambene strukture, ruske snage intenzivno koriste i mjre elektronskog ratovanja, koje imaju za cilj da ometaju ukrajinske signale i upotrebu bespilotnih letelica.“

Ukrajinci su prešli tek 10% potrebnog puta, ali…

Ukrajinske snage su prešle tek nešto više do 10% puta do obale, ali stvarnost je nešto komplikovanija od toga. Naime, ruske snage su iscrpljene i verovatno demoralisane nakon tromesečnih intenzivnih napada, uključujući dalekosežne udare usmerene na njihove linije snabdevanja.

Ako Ukrajina uspe da probije preostalu rusku odbranu i da dopre do grada Tokmaka, to bi ruske železničke i putovne rute za sanbdevanje Krima dovelo u domet njene artiljerije. Ako to uspeju, onda se ova protivofanziva može oceniti delimičnim uspehom.

To možda neće okončati rat, koji će verovatno potrajati duboko u 2024, a možda i duže, ali bi ozbiljno potkopalo ratne napore Moskve i stavilo Ukrajinu u jaku poziciju kada mirovni pregovori konačno počnu. Ali za Kijev sat otkucava. Kišna sezona doći će za nekoliko nedelja, pretvarajući puteve u blato i ometajući dalji napredak.

Sledeće godine, pak, stižu neizvesni američki predsednički izbori, na kojima bi pobeda republikanaca mogla dramatično smanjiti američku vojnu podršku Ukrajini. Ruski predsednik Putin zna da do tada mora biti čvrst, a Ukrajinci u isto vreme znaju da ova protivofanzivu mora uspeti.