Beba stara pet dana bačena u kanal u Indiji, spasle je mačke

Svet 18. nov 202114:568 komentara
Pixabay

Beba ženskog pola stara pet dana, koja je ostavljena da umre u kanalu u indijskom gradu Mumbaju, oporavlja se u lokalnoj bolnici, nakon što je čopor mačaka pomogao da bude pronađena.

Lekari iz te bolnice rekli su za BBC da je dobro i da podrobno prate njeno zdravstveno stanje.

Policija je saopštila da su građani pronašli bebu nakon što se čopor mačaka okupio iznad kanala i mačke počele glasno da mjauču.

Zvaničnici istražuju kako je devojčica završila u kanalu.

Policija nije spekulisala o mogućim motivima, ali za slična ostavljanja beba u prošlosti je okrivljena indijska sklonost ka sinovima, piše BBC.

Žene su u Indiji često na meti diskriminacije, a na devojčice se gleda kao na finansijski teret, naročito u siromašnijim zajednicama.

Mnogi neželjeni ženski fetusi bivaju abortirani u ilegalnim klinikama, ali uprkos tome, slučajevi pronađenih ubijenih ili napuštenih devojčica nisu retki.

Pre dve godine, novorođenče je pronađeno živo sahranjeno u glinenoj posudi u severnoj državi Utar Pradeš.

U zimu 2016, pronađena je napuštena beba bez odeće u plastičnoj kesi u glavnom gradu Nju Delhiju.

Aktivisti kažu da je indijska opsednutost muškom decom rezultirala milionima abortiranih ženskih fetusa u poslednjih nekoliko decenija.

Bivši premijer Manmohan Sing opisao je to kao „nacionalnu sramotu“ i pozvao na „krstaški rat“ za spas ženskih beba. I sadašnji premijer Narendra Modi, nedugo pošto je 2014. preuzeo vlast, apelovao je na Indijce da prestanu da ubijaju ćerke.

Komentari

Vaš komentar