Bela kuća: Desničari montiraju video snimke i dovode u pitanje Bajdenovo mentalno stanje

Svet 18. jun 202410:16 16 komentara
Reuters/ Louisa Gouliamaki

Bela kuća je optužila „desničarske kritičare“ da montiraju video snimke u kampanji „dezinformacija“ kako bi doveli u pitanje mentalno zdravlje predsednika Džozefa Bajdena.

Bajdenovi protivnici sada tvrde da se američki predsednik zbunio na jednom događaju na kojem su prikupljana sredstva za predizbornu kampanju, zbog čega je bivši predsednik Barak Obama morao da ga odvede sa bine. Bela kuća je podelila i druge snimke za koje su rekli da se vidi da je Bajden samo zastao dok je trajao aplauz.

Dok se predizborna utakmica za Belu kuću zahuktava, sve se više govori o mentalnom stanju Bajdena koji ima 81 godinu, ali i njegovog suparnika na izborima Donalda Trampa (78). Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da pažnju birača mnogo više privlači pitanje Bajdenove starosti i njegove sposobnosti da obavlja najvažniju funkciju u SAD.

Portparolka Bele kuće odgovarala je na pitanja o gala svečanosti koju je Bajden priredio u Los Anđelesu u subotu uveče. Događaj su vodili glumci Džordž Kluni, Barbra Strejsend, Džulija Roberts, kao i poznato TV lice Džimi Kimel. Konzervativni mediji su podelili snimak Bajdena kako stoji na sceni, pre nego što ga Obama uzima pod ruku i potom odlaze zajedno.

Njujork post je objavio da je Bajden „izgledao kao da se ukočio“ na kraju događaja i da je Obama „morao da ga odvede sa bine“. Snimak je na platformi „Istina“ podelio i Tramp, uz komentar: „Da li je zaista želite da vam ovaj čovek bude predsednik?“.

Bela kuća je ukazala na duže snimke na kojima se vidi kako se Bajden smeje i očigledno dobija aplauz publike.

„Ovo vam dovoljno govori o tome koliko su republikanci zapravo očajni“, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer. Dodala je da su snimci izmontirani i da se iza njih krije „loša namera“.

Žan-Pjer je rekla da je ovaj događaj samo potvrdio blizak odnos Obame i Bajdena.

Sekretarka za štampu Bele kuće je kritikovala i „Njujork post“ zbog objavljivanja drugog snimka Bajdena. List je prošle nedelje izvestio da je predsednik „odlutao tokom sleta padobranaca“ na samitu G7 Italiji u četvrtak, a da su drugi lideri najmoćnijih zemalja sveta požurili da ga „dovuku nazad među njih“.

Ali britanski premijer Riši Sunak rekao je za Telegraf da je američki predsednik „jednostavno bio ljubazan i otišao je da razgovara sa svim [padobrancima] pojedinačno“, pre nego što ga je italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala da stane sa ostalim liderima kako bi se svi rukovali sa padobrancima.

Vašington post objavio je ceo snimak Bajdena tokom sleta padobranaca na kojem se vidi kako se obraća padobrancima koji su se već prizemljili.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare