Bela kuća: U SAD 70 odsto ljudi starijih od 30 godina dobilo jednu dozu vakcine

Svet 22. jun 202117:42
PATRICK T. FALLON / AFP

Više od 70 odsto Amerikanaca starijih od 30 godina dobilo je najmanje jednu dozu antikovid vakcine, saopštila je Bela kuća, te predsednik SAD Džozef Bajden neće uspeti da ostvari svoj cilj da do Dana nezavisnosti, 4. jula, bude vakcinisano bar 70 odsto svih punoletnih Amerikanaca.

Povezane vesti

Bajdenova administracija objavila je nove podatke koji pokazuju da očekuje da će do tog praznika najmanje jednu dozu vakcine dobiti ne 70 odsto svih punoletnih Amerikanaca, kako je ranije najavljivano, već samo starijih od 27 godina.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da se sada udvostručuju napori za vakcinisanje stanovnika od 18 do 26 godina, za koje se pokazalo da je manja verovatnoća da će otići da dobiju vakcinu iako im je dostupna.

Bela kuća navela je da je postizanje Bajdenovog cilja za vakcinaciju manje važno od brzine „ponovnog otvaranja zemlje“ koje prevazilazi projekcije, pošto je ogromna većina najosetljivijeg stanovništva u potpunosti vakcinisana i broj umrlih je najmanji još od prvih dana pandemije.

Međutim, ipak je tempo vakcinisanja u SAD naglo opao proteklog meseca, iaku su vakcine sve dostupnije, navodi agencija AP.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.