Belavia zabranila ukrcavanje Sirijaca, Iračana i Jemenaca na letove iz Turske

Svet 12. nov 202113:55
Izvor: JIM WATSON/AFP (ilustracija)

Beloruska avio-kompanija Belavia saopštila je da na zahtev turskih vlasti neće dozvoljavati državljanima Iraka, Sirije i Jemena da se ukrcaju na letove iz Turske za Belorusiju, koju zapadne zemlje optužuju da prevozi migrante ka Evropi.

„U skladu sa odlukom kompetentnih turskih vlasti državljani Iraka, Sirije i Jemena neće više moći da uđu na letove između Turske i Belorusije, od danas“, navela je kompanija Belavia u saopštenju.

Turska uprava za avijaciju potvrdila je u saopštenju da više neće biti dozvoljeno državljanima Iraka, Sirije i Jemena da uđu na avione za Belarusiju sa turskih aerodroma, „do daljeg“.

Beloruska kompanija Belavia je prihvatila da poštuje to naređenje.

Turska je prva zemlja koja je donela takvu meru. Istanbul ima dva međunarodna aerodroma koji su glavni centar za vazdušni saobraćaj između Bliskog istoka i Evrope.

Ova odluka je objavljena u vreme kada je nekoliko hiljada migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, blokirano u teškim uslovima na granici Belorusije i Poljske, koja im ne dozvoljava da prođu.

Evropska unija optužuje beloruske vlasti da organizuju ova migrantska kretanja, izdajući vize i iznajmljujući letove da bi se osvetile zbog zapadnih sankcija uvedenih vlastima predsednika Aleksandra Lukašenka, posle brutalne represije opozicionara prošle godine. Brisel osuđuje tu, kako je naziva „trgovinu ljudima“ i pokušava da zaustavi dolazak migranata u Belorusiju kontaktiranjem zemalja, posebno na Bliskom istoku u nastojanju da ih ubedi da spreče ukrcavanje za letove za Minsk.

EU je takođe najavila da će nove sankcije biti donete protiv Lukašenkovog režima iduće nedelje.

Na poljsko-beloruskoj granici ima više od 2.000 ljudi, među kojima mnogo Kurda koji su zaglavljeni više dana u „divljem“ kampu sa beloruske strane granice.

Komentari

Vaš komentar