Belgija vraća u zemlju majke i decu iz Sirije

Svet 21. jun 202215:10 > 15:401 komentar
Izvor: Tanjug/ AP/ Baderkhan Ahmad, File

Belgijske pravosudne vlasti saopštile su da su vratile u zemlju šest žena belgijskog državljanstva koje su držane u sirijskom logoru za strance, povezane sa ekstremistima Islamske države, zajedno sa 16 dece.

Federalno tužilaštvo saopštilo je da je to druga operacija repatrijacije ove vrste nakon one koja se dogodila u julu 2021. godine, kada su belgijske vlasti vratile šest majki i 10 dece.

U saopštenju je navedenu da su deca rođena između 2010. i 2019. godine i da su odmah odvojena od majki po dolasku u vazduhoplovnu bazu Melsbruk.

„Među njima je i siroče oca Belgijanca. Ova deca su odmah zbrinuta od strane nadležnih omladinskih službi i tužilaštva“, saopšteno je.

Prebacivanje iz Sirije omogućeno je prošlogodišnjom odlukom belgijske vlade da dozvoli povratak majkama koje su jasno izrazile želju da se vrate i koje su se jasno ogradile od ekstremističke ideologije. Obavljeni su DNK testovi kako bi se pravilno identifikovala veza između majki i dece koja su se vratila u utorak.

Sve žene na poslednjem letu osuđene su u Belgiji na do pet godina zatvora i uhapšene su po dolasku. Njihova deca će neko vreme ostati pod medicinskim nadzorom.

Komentari

Vaš komentar