Belorusija o sankcijama Zapada: Destruktivne, na ivici proglasa ekonomskog rata

Svet 22. jun 202114:56 4 komentara
DMITRY ASTAKHOV / POOL / AFP

Belorusija je kao "destruktivne" ocenila nove zapadne sankcije uvedene posle njenog preusmerenja putnuičkog aviona irskog Rajanera u Minsk da bi uhapsila jednog opozicionara, navodeći da su sankcije "na ivici proglasa ekonomskog rata".

„Više puta smo ponovili da sankcije štete interesima građana, da su kontraproduktivne i gadne. Ipak takve namerne destruktivne akcije se nastavljaju“, navelo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Povezane vesti

Ministarstvo je osudilo „neprijateljstko delovanje“ i „pritiske na suverenu državu“ i ironično navelo da izjave Zapada liče na „parodiju logike i zdravog razuma“.

Evropska unija, SAD, Velika Britanija i Kanada odlučile su juče u koordinisanom postupku da kazne više desetina beloruskih ličnosti i firmi vezanih za vlasti u Minsku.

Ukupno je juče dodato 78 pojedinaca i osam entiteta na spisak sankcija, zbog represije vlasti Belorusije nad opozicijom i beloruskog spuštanja aviona Rajanera 23. maja u Minsk da bi se uhapsio belourski opozicionar Roman Protaševič i njegova devojka.

Među osobama pod sankcijama su ministri odbrane i saobraćaja, komandant vazduhoplovnih snaga i jedan od sinova predsednika Aleksandra Lukašenka. Evropljani su takođe zamrzli imovinu sedam kompanija koje su pod vođstvom bliskih saradnika Lukašenka.

EU je prethodno uvela sankcije za 88 pripadnika vlasti, među kojima su i predsednik Lukašenko i njegov sin Viktor.