Belorusija ograničila svojim građanima mogućnost da napuste zemlju kopnom

Svet 01. jun 202121:086 komentara
Izvor: ONLINER.BY / AFP

Belorusija je svojim građanima ograničila mogućnosti da zemlju napuste kopnom, dozvoljavajući napuštanje zemlje samo onima koji imaju dozvole stalnog boravka u stranoj državi, dok je opozicija to ocenila kao "apsolutno kršenje zakona".

Beloruska granična služba je u poruci na društvenoj mreži Telegram navela da samo „građani koji poseduju dokument koji potvrđuje njihovo ovlašćenje da trajno borave u stranoj državi“ imaju pravo da napuste Belorusiju.

Povezane vesti:

Dodaje se da „dozvola za privremeni boravak… ne predstavlja razlog za putovanje u inostranstvo“.

Belorusija je uvela ograničenja za putovanja u inostranstvo u decembru 2020. godine, zvanično zbog pandemije koronavirusa. Napuštanje zemlje kopnom moguće je najviše jednom u šest meseci.

„Režim (predsednika Aleksandra) Lukašenka ozbiljno je ograničio pravo Belorusa da putuju, tvrdeći da određeni razlozi nisu dovoljni za napuštanje Belorusije“, naveo je na Tviteru Valerij Kovalevski, savetnik za spoljne poslove liderke opozicije Svetlane Tikhanovskaje.

Kovaleski je dodao da Ustav ne predviđa nikakve uslove za izlazak iz zemlje, ocenjujući da to predstavlja „apsolutno kršenje zakona“.

Putovanje vazduhom ostaje slobodno, ali su moguće destinacije ograničene jer je Evropska unija zabranila beloruskim avionima da preleću njen vazdušni prostor, kao reakcija na hapšenje protivnika Minska i preusmeravanje aviona u kojem se nalazio.

Nekoliko desetina Belorusa je proteklih meseci pobeglo iz zemlje, ponekad ilegalno prelazeći granicu, kako bi izbegli talas represije od spornih predsedničkih izbora održanih u avgustu 2020. godine.

Komentari

Vaš komentar