Beloruska atletičarka doputovala u Beč, kasnije nastavlja put u Poljsku

Svet 04. avg 202117:255 komentara
Tanjug via AP Photo/Martin Meissner

Beloruska atletičarka Kristina Cimanovskaja doputovala je u Beč, nakon što joj je prethodno Poljska odobrila humanitarnu vizu.

Vadim Krivošejev, predstavnik Fondacije za sportsku solidarnost Belorusije, rekao je da je ona u glavni grad Austrije doputovala na savet poljskih vlasti.

Povezane vesti

„Odluku o promeni rute i sletanju u Beč donela je poljska strana iz bezbednosnih razloga. Nakon sletanja u Beč, očekuje se da će Cimanovskaja krenuti ka Varšavi kasnije danas“, rekao je on za AP.

Cimanovskaja je azil u Poljskoj zatražila zbog navodnog nasilnog pokušaja predstavnika Olimpijskog komiteta Belorusije da je vrate kući sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Ona je pre spornog leta pozvala japansku policiju, koja joj je pomogla da se ne ukrca na avion, koji je trebalo da je vrati u Belorusiju.

Beloruskinja je prethodno kritikovala zvaničnike olimpijskog tima na svom Instagram profilu, žaleći se na odluku da bude deo štafete 4×400 metara, iako do sada nije učestvovala u toj disciplini.

U intervjuu agenciji AP ona je rekla da bi u slučaju povratka kući morala da se suoči sa nekim oblikom kazne, a uverena je i da će biti izbačena iz reprezentacije.

„Veoma bih volela da nastavim svoju sportsku karijeru, jer imam samo 24 godine, a imala sam planove za još dva nastupa na Igrama. Ali za sada, jedino što me brine je moja bezbednost“, rekla je ona.

Izrazila je zabrinutost i za njene roditelje, koji su ostali u Belorusiji, dok je njen muž napustio zemlju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je pokušaj beloruskih zvaničnika da prisilno vrate Cimanovskaju u Belorusiju, kao „još jedan čin transnacionalne represije“.

Beloruski olimpijski komitet 25 godina vode predsednik Aleksandar Lukašenko i njegov sin Viktor.

I jednom i drugom je Međunarodni olimpijski komitet zabranio da prisustvuju Olimpijskim igrama u Tokiju.

Komentari

Vaš komentar