Beloruska atletičarka traži azil u ambasadi Austrije u Tokiju

Svet 01. avg 202119:3529 komentara
Izvor: REUTERS/Issei Kato

Atletičarka Kriscina Cimanovskaja izjavila je da je njen život ugrožen u rodnoj Belorusiji i tražila je azil u ambasadi Austrije u Tokiju, gde se nalazi na Olimpijskim igrama.

„Bila sam pod pritiskom. Pokušavaju da me nasilno izvedu iz zemlje, bez mog dopuštenja“, rekla je ona u video poruci koju je snimila i postavila na društvene mreže.

Tražila je pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Cimanovskaja, koja bi u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike beloruskog olimpijskog tima na svom instagram profilu.

Navela je, između ostalog, da je uvrštena u štafetu 4×400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini.

Njoj u zaštitu stala je fondacija Solidarnost za sport Belorusije, koja je saopštila da se ona plaši prisilne deportacije u Minsk.

Dodaje se da je kampanja koja se vodi protiv nje „prilično ozbiljna“ i da je to jasan signal da će njen život biti ugrožen u Belorusiji, izjavio je portparol organizacije Aleksander Opejkin za agenciju AP.

AP je preneo da je Cimnovskaja alarmirala japansku policiju na aerodromu Haneda i da se nije ukrcala na avion za Istanbul.

MOK, koji je u sporu sa Olimpijskim komitetom Belorusije, saopštio je da je intervenisao i da traži izlaz iz situacije, kao i pojašnjenje.

Cimanovskaja je odvedena na bezbednu lokaciju i tražiće azil u ambasadi Austrije, rekao je Opejkin.

Komentari

Vaš komentar