Beloruske vlasti nastavile sa represijom, zabranile rad 15 organizacija

Svet 23. jul 202117:32 1 komentar
DMITRY ASTAKHOV / POOL / AFP

Beloruske vlasti zabranile su rad 15 nevladinih organizacija u nastavku oštrog obračuna sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima.

Povezane vesti:

Među njima se nalazi više organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i grupa za borbu protiv side, udruženje koje pomaže osobama sa invaliditetom, i klub koji nudi edukativne programe za novinare.

Odluka o zabrani rada doneta je dan nakon što je dugogodišnji autoritarni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obećao nastavak „operacije čišćenja“ protiv aktivista koje je opisao kao „bandite i strane agente“.

Više od 50 nevladinih organizacija suočava se sa pretnjom zatvaranja, a među njima je i najveće i najuglednije udruženje novinara u zemlji, čiju je zabranu u sredu zatražilo Ministarstvo pravde.

Zabrana rada preti i beloruskom PEN centru, udruženju pisaca koje vodi dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu Svetlana Aleksijevič. Vlasti su u ponedeljak zamrzle bankovne račune tog udruženja.

Beloruske vlasti su prethodnih nedelja pooštrile obračun sa nezavisnim medijima i aktivistima civilnog društva.

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna naveo je da su bezbednosne agencije ovog meseca izvršile više od 200 pretresa kancelarija i stanova novinara i aktivista.

U pritvoru su 32 novinara koji čekaju suđenje ili izdržavanje kazne.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio i stekao pravo na šesti mandat.

Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare