Beloruski aktivista otišao na trčanje u Kijevu, pa pronađen obešen u parku

Svet 03. avg 202108:26 > 14:1953 komentara
Izvor: Tanjug/Human Rights Center Viasna via AP

Beloruski aktivista Vitalij Šišov, koji je prijavljen da je nestao, pronađen je mrtav u Kijevu, saopštila je ukrajinska policija.

Šišov, koji je predvodio neprofitnu organizaciju koja pomaže Belorusima koji beže od progona, prijavljen je da je nestao nakon što se u ponedeljak nije vratio sa trčanja.

Pročitajte još:

Policija je otvorila istragu zbog mogućeg ubistva, ali je najavila da će analizirati sve mogućnosti, uključujući ubistvo namešteno da izgleda kao samoubistvo.

„Beloruski građananin Vitalij Šišov, koji je nestao juče u Kijevu, pronađen je danas obešen u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od svog mesta stanovanja“, saopštila je policija.

Centar za zaštitu ljudskih prava Vesna saopštio je da su prijatelji nestalog aktiviste rekli da su ga i ranije pratile „nepoznate osobe“.

Mnogi su iz Belorusije prebegli od represije, mahom u Ukrajinu, Poljsku i Litvaniju.

Šišov je nestao istog dana kada je beloruskoj atletičarki Kriscini Cimanuskoj odobrena humanitarna viza za Poljsku.

Ona je tražila azil posle tvrdnji da su zvaničnici olimpijskog komiteta Belorusije pokušali da je nasilno vrate kući sa Olimpijskih igara u Tokiju.

NVO: Planirana operacija režima

Nevladina organizacija beloruskog aktiviste Vitalija Šišova saopštila je da je reč o planiranoj operaciji režima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da „likvidira“ osobu koja je pomagala ljudima da pobegnu od represije.

Nema sumnje da je ovo planirana operacija snage bezbednosti beloruskog režima da „likvidira osobu koja je bila zaista opasna za režim“ u Minsku, saopštila je na Telegramu organizacija Beloruski dom u Ukrajini.

„Vitali je bio pod prismotrom i obaveštena je (ukrajinska) policija. U nekoliko navrata smo bili upozoreni i od lokalnih izvora i od ljudi u Belorusiji na mogućnost svih vrsta provokacija, uključujući otmicu i likvidaciju“, navodi se u saopštenju nevladine organizacije.

Ujedinjene nacije (UN) su pozvale ukrajinske vlasti da sprovedu nepristrasnu i efikasnu istragu o smrti Vitalija Šišova, koji je pronađen obešen u parku.

Visoki komesar UN za ljudska prava rekao je da bi pretnje beloruskim građanima trebalo da prestanu, ali je naglasio da nije uspostavljena direktna veza između smrti Šišova i represije koju nad disidentima sprovodi režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

„Ovo stvara nove brige zbog onoga što se dešava u Belorusiji. Nadamo se da će vlasti sprovesti rigoroznu, nepristrasnu i efikasnu istragu o onome što se dogodilo i utvrditi da li je u pitanju samoubistvo, klasično ubistvo ili postoji povezanost sa aktivizmom“, rekla je novinarima u Ženevi portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Marta Hurtado.

Komentari

Vaš komentar