Benet objavio dokumenta o navodnom iranskom špijuniranju agencije UN

Svet 31. maj 202215:082 komentara
Izvor: Jack Guez/Pool/AFP

Premijer Izraela Naftali Benet objavio je dokumenta, za koja je rekao da su uzeta od Irana i da pokazuju da je ta zemlja špijunirala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), kako bi bolje prikrila svoje nuklearne aktivnosti.

Benet je na Tviteru objavio link za ta dokumenta na persijskom jeziku, uz video snimak u kome odgovara na izjavu ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amira-Abdolahijana, koji odbacuje optužbe o špijuniranju kao „cionističke laži“.

Pročitajte još

„Širenje laži? Hajde. Držim dokaz o vašim lažima u svojim rukama“, kaže Benet na video snimku i dodaje da je Iran ukradena tajna dokumenta od agencije UN koristio da utvrdi šta ona očekuje da nađe i onda krio dokaze, pored ostalog, da izbegne nuklearne provere.

Izraelski lider je objasnio da je Izrael došao do iranskog plana obmane pre više godina, aludirajući na smelu operaciju 2018. godine kada su izraelski agenti odneli hiljade dokumenata o iranskom nuklearnom programu iz skladišta u Iranu.

„Evo ih, na persijskom jeziku stotine stranica obeleženih pečatom Ministarstva obaveštajnih poslova Irana“, rekao je Benet i dodao da neki dokumenti imaju rukom ispisane beleške, uključujući jednu iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, koja se odnosi na iranski nuklearni program.

Fahrizadeh je ubijen u novembru 2020. godine u zasedi kraj Teherana, a njegovo ubistvo je pripisano Izraelu.

„Pre ili kasnije oni (agencija za atomsku energiju) će nas pitati i biće nam potrebno sveobuhvatno pokriće“, napisao je naučnik.

Premijer Izraela je upozorio da je Iran „lagao svetu, da Iran laže svet ponovo, upravo sada i da svet mora osigurati da se ta zemlja ne izvuče nekažnjeno“.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošle nedelje ministru spoljnih poslova Irana je direktno postavljeno pitanje o navodnom špijuniranju IAEA, preneli su izraelski mediji.

„Na nesreću cionisti šire puno laži“, odgovorio je on, sudeći po prevodu na engleski jezik na Benetovom video snimku.

Wall Street Journal je prošle nedelje objavio otkriće o iranskom špijuniranju zasnovano na dokumentima iz arhive koju je Izrael ukrao u Teheranu.

Taj list je naveo da je imao pristup dokumentima zahvaljujući bliskoistočnoj obaveštajnoj agenciji iz zemlje koja se protivi iranskom nuklearnom programu.

Do sada su samo obaveštajci SAD videli čitav arhivski materijal, a delimično su u to imali uvid i nezavisni eksperti.

U saopštenju kabineta premijera Izraela je navedeno da je IAEA upravo objavila izveštaj o sumnjivom neprijavljenom nuklearnom materijalu nađenom na tri mesta i iranskom odbijanju da odgovori na pitanja o lokacijama.

Jedno od tih mesta je identifikovao Izrael, a kasnije su ga potvrdili inspektori agencije.

Iran je ocenio da izveštaj IAEA nije fer i uravnotežen i sugerisao da je kritička procena rezultat pritiska Izraela.

„Na nesreću izveštaj ne odražava realnost pregovora između Irana i IAEA“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Said Hatibzadeh novinarima.

Komentari

Vaš komentar