Berbok: Ruski udar na energetska postrojenja u Ukrajini „slom civilizacije“

Svet 29. nov 202216:3348 komentara
Izvor: Reuters/ Leah Millis

Ruski raketni napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu "brutalni su slom civilizacije", izjavila je u utorak u Bukureštu nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Napadi su „najbrutalnije kršenje međunarodnog prava koje se moglo zamisliti“, rekla je Berbok.

„Kada se infrastruktura namerno bombarduje, onda dobrovoljno prihvataš da se deca, stari i porodice smrzavaju do smrti, umiru od žeđi i gladi“, dodala je nemačka ministarka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin želi da slomi kičmu ukrajinskog društva, rekla je Berbok, obećavši kontinuiranu podršku Ukrajini.

Nemačka šefica diplomatije učestvuje u Bukureštu na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, koji će razgovarati o tome kako osnažiti zajedničku podršku Ukrajini s obzirom na zimu koja dolazi i intenziviranje ruskih napada.

Na dvodnevnom sastanku učestvuje i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu Žozep Borel.

Kako je najavljeno uoči sastanka koji se održava u utorak i sredu, šef NATO Jens Stoltenberg pozvaće saveznike na pružanje dodatne zimske pomoći Kijevu, nakon što je predsednik Ukrajine poručio građanima da se pripreme za još jednu nedelju hladnoće i mraka zbog ruskih napada na infrastrukturu.

Ministri će se usredsrediti na povećanje vojne pomoći Ukrajini, ali se zbog problema sa snabdevanjem i kapacitetima raspravlja i o drugoj vrsti pomoći.

Komentari

Vaš komentar