Berbok u Buči obećala procesuiranje odgovornih za ubijanje civila

Svet 10. maj 202214:49 5 komentara
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obećala je u Buči da će međunarodna zajednica procesuirati odgovorne za ubijanje civila u tom ukrajinskom gradu tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Povezane vesti:

Tokom posete gradu na periferiji Kijeva, Berbok je rekla da su u Buči tokom ruske okupacije počinjeni „najgori zločini koji se mogu zamisliti“. Svedoci su ranije naveli da su ruski vojnici do 31. marta, kada su se povukli iz grada, pucali naizgled nasumice u civile i ostavljali tela na ulicama.

„Žrtvama dugujemo da im ne dajemo samo pomen ovde, već da počinioce pozovemo na odgovornost. I mi kao međunarodna zajednica ćemo to i učiniti. To je obećanje koje možemo i moramo da damo ovde u Buči“, kazala je Berbok.

Berbok je prva osoba iz nemačke vlade koja je otputovala u Ukrajinu od početka ruske invazije 24. februara. Njen odlazak je usledio posle nekoliko dana prepirke Berlina i Kijeva oko nespremnosti Ukrajine da pozove u posetu nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera jer je ranije održavao bliske odnose sa Rusijom.

Sa šeficom nemačke diplomatije u Buči je danas bio ukrajinski generalni tužilac kome je rekla da će međunarodna zajednica pomoći Ukrajini da prikupi dokaze o ratnim zločinima.

Šefica misije UN za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner rekla je danas da je primila izveštaje o ubistvima više od 300 muškaraca, žena i dece u Buči tokom okupacije. Širom Ukrajine, misija UN je utvrdila da je od početka rata ubijen 3.381 civil.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (5)

Vidi sve komentare