Bes međunarodne zajednice zbog napada u Kremenčuku, Rusija pojačala raketiranja

Svet 28. jun 202219:2410 komentara

U Ukrajini i dalje utvrđuju broj nastradalih u Kremenčuku. Najmanje 18 ljudi je poginulo, 40 je ranjeno, a spasioci su objavili da ispod ruševina tržnog centra posle ruskog raketnog napadu u ponedeljak nema više preživelih. Tokom proteklih nekoliko dana, Rusija je pojačala upotrebu raznih projektila protiv ciljeva širom Ukrajine, napada koji su doveli do civilnih žrtava na više mesta, objavio je CNN.

Spasioci i dalje traže žrtve u ruševinama. Kremenčuk, industrijski grad u kojem je pre ruske invazije živelo 217.000 ljudi, leži na reci Dnjepar u Poltavskoj oblasti, a u njemu se nalazi najveća ukrajinska naftna rafinerija. Trgovački centar pogođen je dvema raketama ispaljenih iz bombardera koji su uzleteli s piste Šajkovka u ruskoj Kaluškoj oblasti.

POVEZANE VESTI

„Bilo je strašno, savetujem ženama koje su otišle sa svojom decom u Poljsku da se ne vraćaju. Ako su otišle neka tamo i ostanu, bilo gde, gde su bezbedni“, kaže Ljudmila Mikalec, ranjena radnica železičke stanice.

Napad u Kremenčuku izazvao je bes međunarodne zajednice. Ukrajinski predsednik nazvao je to „jednim od najdrskijih terorističkih akata u evropskoj istoriji“.

„Samo apsolutni psiho terorista, koji ne bi smeo uopšte da postoji na planeti, bi ciljao takav objekt. I to nije slučajna meta, to je precizan ruski napad – namerno na tržni centar“, izjavio je Volodimir Zelenski.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u ponedeljak izvršen napad na Kremenčuk, ali tvrde da nisu gađali tržni centar, već da je detonacija municije izazvala požar.

„Gađali smo hangare sa oružjem i municijom primljenu iz Sjedinjenih Država i evropskih zemalja. Detonacija uskladištene municije i zapadnog oružja izazvala je požar u nefunkcionalnom tržnom centru koji se nalazi pored fabrike“, kaže portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ukrajina je zatražila za večeras sastanak Saveta bezbednosti UN, da bi se osudio ruski napad na civilne ciljeve.

Francuski predsednik na kraju samita G7 upozorio je da „Rusija ne može i ne treba da pobedi u ratu“, ali da niko ne treba da razmišlja da će se rat završiti u narednim nedeljama ili mesecima.

„Naša podrška Ukrajini i naše sankcije Rusiji održaće se onoliko dugo koliko je potrebno i sa potrebnim intenzitetom u narednim nedeljama i mesecima“, izjavio je Emanuel Makron.

Zapad tvrdi da sankcije daju rezultate. Rusija, po prvi put posle više od jednog veka, nije isplatila dospelu ratu svog spoljnjeg duga. Dok Moskva poriče nesolventnost, SAD kažu da to pokazuje moć sankcija protiv Moskve.

Komentari

Vaš komentar