Bilt: Može li se Americi ponovo verovati?

Svet 23. jan 202112:18 > 26. jan 2021 07:383 komentara
Karl Bilt
Wikimedia/Mueller / MSC

Nakon početne euforije zbog pobede Džoa Bajdena nad Donaldom Trampom, Evropljani su bili svedoci kako američka politika tone u antidemokratsko nasilje. Nedavno ispitivanje javnog mnjenja ukazuje da bi moglo da prođe dosta vremena pre nego što Evropljani obnove poverenje u transatlantske odnose, piše u autorskom tekstu švedski političar Karl Bilt.

„Uzdah olakšanja prostrujao je Evropom kada je postalo jasno da će Džo Bajden zameniti Donalda Trampa u Beloj kući. Novo vođstvo u Sjedinjenim Državama značiće da je na dohvatu ruke doba konstruktivne saradnje oko bilateralnih i globalnih tema, nakon četiri godine poremećaja u transatlantskim odnosima“, piše Bilt u tekstu „Može li se Americi ponovo verovati“ za sajt project-syndicate.org.

No, dodaje on, „poslednjih je nedelja taj prethodni osećaj olakšanja ustupio mesto nervozi kako je američka politička scena tonula u nove dubine disfunkcionalnosti“, prenosi sajt slobodnamisao.rs.

„Američke demokratske institucije oduprle su se napadima kakvi nisu viđeni još od Građanskog rata. Pohara Kapitola 6. januara, prenošena uživo šokiranom svetu, neće brzo biti zaboravljena. Mržnja i prezir prema demokratiji koje su pokazali pobunjenici neće nestati s Trampovim odlaskom. Milioni Trampovih sledbenika širom zemlje gajiće lažno verovanje da su izbori pokradeni“, smatra Bilt.

On ocenjuje da je posle Trampa američko društvo ostalo „duboko ranjeno, a Evropa s trajnim osećajem nervoze i zabrinutosti za budućnost dugogodišnjeg saveznika“.

Dodaje da se mnogo toga promenilo od početka decembra, kada je Evropska komisija objavila dokument u kojem je izložila svoju viziju obnovljene saradnje EU i SAD.

Dubok skepticizam prema Americi

Bilt smatra da, iako evropske vlade treba da ostanu spremna da odgovore na američki poziv, ne treba da pretpostave da će saradnja teći glatko.

„Danas duvaju drugačiji vetrovi. Istraživanje javnog mnjenja u 11 država članica EU, koje je naručio Evropski savet za međunarodne odnose pokazuje da se evropsko držanje prema SAD suštastveno promenilo tokom Trampovog mandata. Najveći deo ispitanika u državama EU veruje da se američki politički sistem ‘slomio’, da se Evropa više ne može osloniti na SAD za svoju odbranu i da će Kina postati moćnija od Amerike za deset godina“, navodi Bilt.

Prema istraživanju, 51 procenat građana ne misli da Amerika može da prevaziđe unutrašnje podele i posveti napore rešavanju globalnih ključnih problema koji se tiču budućnosti Evrope. Čak 81 ispitanika iz Ujedinjenog Kraljevstva veruje da je američki politički sistem delimično ili u potpunosti „slomljen“. Samo u Mađarskoj i Poljskoj većina misli drugačije.

Oko 60 procenata Evropljana smatra da EU treba da se drži podalje od kinesko-američkog rivaliteta. Samo 22 procenta ispitanih smatraju da Evropa treba da podrži SAD, dok šest procenata smatra da treba podržati Kinu.

Bilt zaključuje da su „stavovi prema Americi mnogo rezervisaniji nego u prošlosti, a poraslo je poverenje u sposobnost Evrope da oblikuje vlastitu budućnost (druga je stvar da li to odražava realnost). Taj jasan pomak u evropskim stavovima nije mogao doći u gore vreme“.

Evropska nervoza

Švedski političar i diplomata ističe da je „svetu u kojem se menjaju odnosi između sila, hitno potrebna saradnja SAD-a i Evropske unije“.

„Nema mogućnosti da ijedna strana prevlada u globalnim izazovima ako ide sama. Tranatlantska veza temelj je na kojem moraju počivati šire mreže saradnje“, ocenjuje on.

Smatra da će nervoza Evropljana, nakon nedavnih događaja u Americi, potrajati i da će imati „barem nekog uticaja na diplomatiju i kreiranje politike“.

„Neposredan rizik jeste da će američki politički metež ojačati one koji se već zalažu da Evropa prokrči vlastiti put, izgradi nove prepreke ili da se povuče iz sveta. Ako evropski tradicionalni i prirodni saveznik više nije pouzdan koja je druga mogućnost na raspolaganju? To se pitanje sada nadvija nad raspravama o evropskoj politici i strategiji“, navodi Bilt.

Dodaje da će „naravno, Bajden širom najvećeg dela Evrope biti dočekan sa sveopštim slavljenjem, ali da će, međutim, biti potrebno mnogo više da se razreši pitanje da li je Tramp bio istorijska aberacija ili nagoveštaj onog što dolazi“.

„Kao takav, pomak u javnom mnjenju Evrope biće izazov kako za evropske tako i za američke vođe. Bajdenova administracija mora učiniti sve što je u njenoj moći da obnovi poverenje u američko društvo i kreatore politike u Americi, a evropske vođe moraju ubediti domaću skeptičnu publiku da treba podržati mere za obnovu transatlantskih veza. Istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Evropski savet za međunarodne odnose ukazuje da je pred evropskim vođama izuzetno težak zadatak. No, neuspeh nije opcija. S novim vođstvom u Vašingtonu, vreme je da se osigura da se više nikad ne ponovi noćna mora protekle četiri godine“, zaključuje Bilt.

Komentari

Vaš komentar