Bin Zajed imenovao najstarijeg sina za prestolonaslednika Abu Dabija

Svet 30. mar 202316:46 komentara
Hamad Al Kaabi/UAE Presidential Court/Handout via REUTERS

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan imenovao je svog najstarijeg sina, šeika Haleda za prestolonaslednika Abu Dabija, a svoju braću na najviše položaje u zemlji, javili su državni mediji.

Bin Zajed el Nahjan, koji je prošle godine postao predsednik UAE i vladar Abu Dabija, imenovao je svog brata šeika Mansura za potpredsednika države, a tu funkciju obavlja i vladar Dubaija, šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, prenosi agencija Rojters.

Druga dva brata, Tahnuna bin Zajeda el Nahjana i Hazu bin Zajeda el Nahjana, predsednik UAE je imenovao za zamenike vladara Abu Dabija. Tahnun bin Zajed el Nahjan je savetnik za nacionalnu bezbednost UAE i kontroliše veliko poslovno carstvo.

Potezi lidera UAE, prema oceni Rojtersa, verovatno će dodatno centralizovati vlast u Abu Dabiju, glavnom gradu federacije sa sedam emirata, poznatom po ogromnom bogatstvu od nafte. Dubai je poslovni i turistički centar Persijskog zaliva.

UAE, zemlja sa manje od 10 miliona stanovnika, ponosi se svojom političkom i ekonomskom stabilnošću, ima jedan od najviših prihoda po glavi stanovnika u svetu, a većinu radne snage čine milioni radnika iz inostranstva.