Biografija kraljice supruge Kamile

Svet 06. maj 202313:31 17 komentara
kraljica supruga kamila
Andrew Matthews/Pool via REUTERS

Kamila je kraljica supruga Ujedinjenog Kraljevstva i 14 članica Komonvelta.

Rođena je kao Kamila Rouzmeri Šand u Londonu 17. jula 1947. Njen otac Brus Šand bio je oficir britanske vojske, a majka Rozalind je bila ćerka barona Eškomba. Ima mlađu sestru, Anabel Eliot, kao i mlađeg brata, Marka Šanda.

Pročitajte još

Jedna od njenih čukunbaka, Alis Kepel, bila je ljubavnica kralja Edvarda VII u periodu od 1898. do 1910.

Još kao dete je postala pasionirani čitalac, pod uticajem oca koji joj je često čitao knjige. Odrasla je okružena psima i mačkama, a u ranoj mladosti je naučila da jaše konja.

Od 10. godine je pohađala Queen’s Gate School u Londonu, a kasnije Institut Londonskog univerziteta u Parizu.

Prvi brak

Kasnih šezdesetih godina 20. veka upoznaje Endrua Parkera Boulsa, koji je tada bio pukovnik konjičkog puka britanske vojske. Nakon emotivne veze sa nekoliko prekida i pomirenja, 1973. je objavljeno da su se verili.

Kamila se udala za Endrua Parkera Boulsa u julu 1973. godine, kada je ona imala 25, a on 33 godine.

Iz tog braka, kraljica supruga Kamila ima dvoje dece – Toma, rođenog 1974. godine i Loru, rođenu 1978. Zanimljiv podatak je da je Tom Parker Bouls kumče kralja Čarlsa III.

Oba deteta iz prvog Kamilinog braka su odgajana u duhu katoličke vere, po ocu, dok je ona anglikanske veroispovesti i nije se nikada konvertovala u katolicizam.

U decembru 1994. godine, nakon što su nekoliko godina živeli razdvojeno, Kamila i Endru su podneli zahtev za razvod, koji je sud u Londonu potvrdio mesec dana kasnije. Endru se 1996. oženio sa Rouzmeri Pitmen, sa kojom je bio u braku do njene smrti 2010.

Veza sa Čarlsom

Kamila je navodno upoznala tada princa Čarlsa sredinom 1971. Tada nije bila sa Endruom Parkerom Boulsom, jer su raskinuli 1970. godine, a nakon toga se navodno udvarao princezi Ani, Čarlsovoj mlađoj sestri.

Biograf kraljevskog para navodi da su se oni formalno upoznali u kući zajedničke prijateljice Lusije Sante Kruz. Postali su bliski prijatelji, a vremenom je to preraslo u emotivnu vezu, što je bilo poznato društvenom krugu u kom su se oboje kretali.

Redovno su se sastajali u parku Vindzor, gde je Čarls često igrao polo.

Njihova veza je pauzirana kada je Čarls početkom 1973. godine otišao u inostranstvo kako bi se pridružio Kraljevskoj mornarici, a potom je i prekinuta. Postoji više verzija priče zašto su oni tada raskinuli, a većina biografa kraljevske porodice smatra da Čarls tada ne bi dobio dozvolu porodice da se oženi Kamilom.

“Čarls je trebalo da oženi Kamilu kada mu se ukazala prva prilika. Bili su idealni jedno za drugo, to sada znamo. Ali nije bilo moguće tada…”, rekla je 2005. Patriša Nečbul, rođaka i kuma kralja Čarlsa III.

Oni su ostali prijatelji.

Kada je 1979. ubijen grof Mauntbaten, ujak princa Filipa sa kojim je Čarls bio veoma blizak, prema navodima se za utehu obratio Kamili. Vremenom, prema tim navodima, njih dvoje su tada i obnovili emotivnu vezu.

Ipak, Čarls je ubrzo stupio u vezu sa Dajanom Spenser, sa kojom se oženio 1981.

Ljubavna afera Čarlsa i Kamile je izašla u javnost deceniju kasnije, kada je 1992. objavljena knjiga “Dajana: Njena priča”.

Pratila je afera “Kamilagejt”, kada je 1993. u javnost procurio snimak intimnog telefonskog razgovora između Kamile i Čarlsa, a koji je objavila tabloidna štampa. Taj skandal je naštetio imidžu princa Čarlsa.

Kralj Čarls III je prvi put javno progovorio o svojoj vezi sa Kamilom 1994. godine, u dokumentarnom filmu “Čarls: Privatni čovek, javna uloga” (Charles: The Private Man, the Public Role).

“Gospođa Parker Bouls je moja dugogodišnja prijateljica. Tako će i ostati još dugo vremena”, rekao je tada on.

Kasnije je priznao da je njihova veza obnovljena kada je njegov brak sa Dajanom “nepovratno propao” 1986. Čarls i Dajana su 1992. počeli da žive odvojeno, a 1996. su se i zvanično razveli. Nakon razvoda, veza Čarlsa i Kamile je postala javna.

U februaru 2005. je objavljena veridba princa od Velsa i gospođe Parker Bouls. Veruje se da je verenički dijamantski prsten Čarlsov poklon od kraljice majke Elizabete.

Iako se činjenica da se prestolonaslednik ženi razvedenom ženom smatrala kontroverznom, brak je bio odobren jer su ga aminovali kraljica Elizabeta II, britanska vlada i Crkva Engleske.

Venčanje se odigralo 9. aprila 2005. godine, a na njega nisu došli ni Kamilini roditelji, kao ni kraljica Elizabeta i princ Filip. Kao svedoci su bili prisutni sinovi – Tom Parker Bouls i princ Vilijam.

Udajom za Čarlsa, Kamila je dobila titulu vojvotkinje od Kornvola.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare