Bisenić: Rat u Ukrajini se neće skoro završiti, ciljevi Rusije se promenili

Svet 13. avg 202217:52 97 komentara
Reuters/Alexander Ermochenko

Kraj ukrajinskog rata neće biti skoro, a ciljevi Rusije u Ukrajini su se promenili - više nije reč samo o Donbasu, piše u svojoj kolumni novinar, publicista i bivši diplomata Dragan Bisenić.

„Već na početku, kada su zvanično obnarodovana tri ruska cilja, demilitarizacija, denacifikacija i teritorijalno prekomponovanje Ukrajine, bilo je jasno da ciljevi mogu da se prilagođavaju u zavisnosti od okolnosti i procene ruskog položaja u njima. Podrazumeva se da će Rusija želeti da realizuje šire ciljeve, ukoliko dođe u priliku da to učini“, navodi Bisenić, uz ocenu da se iz sve samouverenijih ruskih nastupa „čini da ruski predsednik i njegovi najbliži saradnici veruju da se njihovi primarni ciljevi ostvaruju, čak i više nego što su očekivali“.

Pročitajte još

U tekstu se navodi da su u prvoj grupi ciljevi koji su povezani za karakter Ukrajine, te da su zapadne vlade na određeni način već signalizirale spremnost da Rusiji priznaju dosadašnja teritorijalna osvajanja u zamenu za primirje.

„Kremlj očekuje da će Ukrajina za godinu ili dve biti umorna od rata, demoralisana i nesposobna da normalno funkcioniše. U ovom trenutku, stvoriće se novi uslovi kada će, kako se veruje, ukrajinske elite biti podeljene i kada se očekuje da će se pojaviti grupacija koja će želeti da okonča rat. Rusija u tom slučaju neće morati ni da pokušava da osvoji Kijev, jer će on sam preći u ruske ruke“, navodi Bisenić.

Drugi cilj je, naravno, zaustavljanje prodora NATO na istok.

„Smatra se da stvaranje formalno nezavisnih država, poput Luganske i Donjecke Republike, predstavlja smetnju, ali ne i dovoljno sigurnu branu pred NATO. Zbog toga je novo rešenje na vidiku, a po svemu sudeći, sprovešće se u Hersonskoj oblasti, koja je pod kontrolom Moskve. U ovoj oblasti priprema se referendum o pripajanju Rusiji, isti onakav kakav je održan na Krimu. Herson, region u kome se nalazi istoimena luka, deo je kopnene veze između poluostrva Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine i Donjecke i Luganske oblasti na istoku Ukrajine. Zanimljiv je i po tome što je u njemu ponovo postavljen spomenik Lenjinu i vraćeno ime Lenjinovom trgu, iako je Putin u svim svojim obraćanjima pred 24. februar okrivio upravo Lenjina za otuđenje Ukrajine iz ruske istorije i kulture“, piše Bisenić.

On ocenjuje da bitka za Herson može da bude prekretnica celog sukoba, navodeći da „onaj ko tu uspe, na putu je da preokrene tok na svoju stranu“.

„Analitičari, koji budno motre na sve događaje u Ukrajini i tajne službe, koje povodom Ukrajine daju gotovo dnevna, javna saopštenja, sve više su saglasni da će rat trajati još godinu ili dve. Rusija ima skalu ciljeva. To je danas gotovo svima jasno, tim pre što ni ruski zvaničnici ne oklevaju da to javno i saopšte“, piše Bisenić.