Bitka na tržištu naoružanja, „Leopard 2“, pritisak na Nemačku „i ucena Amerike“

Svet 24. jan 202318:1533 komentara

Težak je oko 60 tona, dugačak oko deset metara i smatra se jednim od najboljih borbenih tenkova na svetu – nemački Leopard 2. Postao je glavna tema vesti o ratu u Ukrajini. Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da je u toku velika globalna bitka na tržištu naoružanja i da se odjednom naoružanje prodaje kao nikad od Drugog svetskog rata, a da Amerikanci potpisuju nove ugovore. Sve što se dešava oko Leoparda 2 je, prema njegovom mišljenju, suštinski odmeravanje Amerike i Evropa. Ili pojednostavljeno, kako kaže -" Amerika želi da Nemačka pokaže veći nivo darežljivosti nego do sad".

Šta bi značila isporuka tih tenkova Ukrajini i koji su razlozi za oklevanje Nemačke da to i učini?

Gost Dana uživo je Aleksandar Radić kaže da su tenkovi bitni, da je tenk bio i ostao osnovno ofanzivno sredstvo kojim kopnena vojska može da krene napred. Tenk se pokazao kao neophodan i na obe strane su se tenkisti iskazali, dodaje.

Pročitajte još:

Ukrajini su, ističe gost N1, tenkovi potrebni, zato što je, kako kaže, raskorak nastao jer Rusija izvlači tenkove iz ratnih rezervi, a rat „jede“ tehniku.

Tenkove koje su Ukrajinci imali – istrošili su, oni su blizu nule, koliko god da ukrajinski Generalštab dobije koliko ima tenkova na papiru – mnogi od njih su neupotrebljivi, kaže. Radić navodi da su bataljoni svedeni na vodove kad je reč o onome što je ispravna tehnika. I Ukrajincima je pitanje opstanka da dođu do dodatnih tenkova, a ako pitate njihove generale treba 500, a političare ni 55.000 nije dosta, kaže gost Dana uživo.

On konstatuje da je Leopard 2 zapravo važan politički simbol, ne tehničko sredstvo. Radić navodi da je Leoprad 2 dobro urađen tenk, balansiran, da postoji više od 40 godina i da ga  mnogo zemalja u Evropi koristi. To je jedan jedan od najraširenijih tenkova na svetu, kaže.

Kad se porede tenkovi, ističe Radić, imate nekoliko tenkova na svetu koji su približno sličnih mogućnosti, a Leoprad 2 je nesumnjivo solidno rešenje, ali ne nešto što bi promenilo odnos snaga na frontu.

Od Nemačke se, kaže gost N1, pre svega očekuje da preduzmu nešto konkretno, jer Nemci su do sada oklevali. Smatra da je reč o nemačkom stavu – da postignu maksimalni ekonomski i politički efekat za sebe, uz minimalna davanja. Radić navodi da Nemačka vojska ima malo tenkova, da su smanjivali broj tenkovskih bataljona i da sada treba da se odreknu svog resursa i zato postupaju jako konzervativno.

Poljska koja ima Leoprade 2,  i to 128 komada, jednu brigadu koju je besplatno dobila od Nemačke, u starijoj verziji, kaže da su spremni i da je potrebno je nemačko odborenje koje je stiglo, podseća Radić, a koje je glasilo – ako Poljaci žele da ih daju neka ih daju. Nemci ne žele da daju tenkove i pronalaze mnoge mehanizme koji su plod nemačkog mentalnog sklopa  – da se ne radi nešto ishitreno, a kako kaže Radić, ima tu verovatno i malo škrtosti.

Tenk leopard 2
Shutterstock

Kako dodaje, pravi arsenal ukrajinske vojske je američki, ali Amerikanci žele i da Nemačka pokaže volju. Amerikanci imaju viškove u skladištima strategijskih rezervi, imaju Abramsa (vrsta tenka) u većoj količini nego što postoji Leoparda 2 ukupno kod svih korisnika, a to je duga lista, dodaje.

Radić kaže da je sve to – suštinski odmeravanje Amerike i Evropa, a „i pojednostavljeno – Amerika želi da Nemačka pokaže veći nivo darežljivosti nego do sad“. Ovo je, kaže, ucena Amerike koja se vodi preko indirektnog mehanizma saveznika koji istupaju i traže – dajte tenkove. Nemci spretno to odugovlače, dodaje Radić.

Kaže da je interesantna i situacija sa Francuskom koja ima 200 i nešto tenkova. „Francuska sada ima u jedinicama manje tenkova nego Vojska Srbije, ne žuri im se da daju tenkove, nemaju zamenu, ali su spremni da podrže da Nemci daju Leoparde 2“.

Radić kaže su iza Nove godine Ukrajinci dobili ogromnu količinu tehnike i da će im mnoge zemlje dati tehniku iz svog naoružanja.

„U toku je velika globalna bitka na tržištu naoružanja, odjednom se naoružanje prodaje kao nikad od Drugog svetskog rata, povećana je potražnja jako… Rusi su potisnuti sa tržišta u jednom ozbiljnom broju zemalja, zemlje koje bi i kupile nemaju garancije za delove…  Pitanje je da li Rusija ima sve potrebne repro materijale i opremu, pa zemlje oklevaju“, navodi.

Sa druge strane, Amerikanci sada potpisuju stalno nove ugovore, za američke rezerve i za potrebe Ukrajine, a profit im raste, dodaje.

Kako kaže Radić, Poljska je samo od Južne Koreje kupila 1000 tenkova.

Komentari

Vaš komentar