Bivši košarkaš Lejkersa prodaje dva šampionska prstena za pomoć Ukrajini

Svet 24. jul 202222:4614 komentara
Tanjug/AP Photo/ Francis Specker, File

Bivši ukrajinski košarkaš Slava Medvedenko prodaće dva šampionska prstena iz NBA lige koje je osvojio sa Los Anđeles Lejkersima, kako bi prikupio novac za svoju zemlju pogođenu ratom.

Medvedenko je sa Lejkersima osvojio titule 2001. i 2002. godine, igrajući sa Kobijem Brajantom i Šekilom O’Nilom.

Sav novac koji bude prikupljen na aukciji otići će u Medvedenkovu fondaciju. Cilj je da se podrže ukrajinska deca obnavljanjem sportskih infrastruktura u školama i pokretanje mreže društvenih sportskih klubova.

„Želimo da obnovimo sale i vežbaonice, pošto je ruska vojska bombardovala više od 100 škola. Našoj zemlji treba mnogo novca za obnovu škola, a sportske sale će biti poslednje u redu za popravku. U Ukrajini tokom zime deca moraju da se igraju u zatvorenom“, rekao je Medvedenko agenciji Asošiejted pres.

Aukcija će trajati od srede do 5. avgusta. Kompanija iz Kalifornije procenila je da će dva prstena doneti najmanje 100.000 dolara.

Medvedenko je rekao da je odlučio da ih proda nakon što je otišao na krov jedne od najvećih zgrada u njegovom naselju u Kijevu i gledao kako rakete koje je lansirala ruska vojska, lete noćnim nebom.

„U tom trenutku sam odlučio da mi oni nisu potrebni ako samo stoje u sefu. Shvatio sam da mogu da umrem. Posle toga, rekao sam da moram da ih prodam, da pomognem mom ukrajinskom narodu da živi bolje, da pomognem deci“, naveo je 43-godišnji bivši igrač Atlante.

On je izjavu dao iz Varšave, gde je organizovao rasprodatu dobrotvornu košarkašku utakmicu kako bi prikupio novac za ukrajinske izbeglice koje su prešle granicu da bi izbegle rat.

„U Ukrajini osećate rat, rakete, uzbune za vazdužne napade. Naviknete se na takvu vrstu pritiska. Kada predjete granicu i vidite da ljudi žive normalnim životom, to je drugačiji svet“, naveo je Medvedenko.

Tokom rata on je služio u snagama teritorijalne odbrane Ukrajine.

„Branili smo komšiluk, radili na kontrolnim punktovima i patrolirali. Nisam najbolji vojnik, nisam najbolji strelac, ali mogu da im pružim podršku. Nosio sam pušku AK-47. Nekoliko puta sam pucao, ne u ljude. Srećan sam što nemam priliku da ubijem nekoga. Naša vojska je odlično odbranila Kijev, želim da joj zahvalim“, rekao je Medvedenko.

Tokom karijere igrao je za Budiveljnik, Alitu i Kijev, odakle je u sezoni 200/2001 otišao u Lejkerse. Najbolja sezona mu je 2003/2004 kada je počeo 38 utakmica kao zamena za povredjenog Karla Melouna i u proseku je postizao 8,3 poena uz pet skokova po utakmici.

Posle toga imao je problema sa povredama pa je trejdovan u Atlantu u sezoni 2006/2007, poslednjoj u NBA ligi.

On je rekao da se dopisuje sa nekadašnjim saigračima Majkom Madsenom i Lukom Valtonom, a da je klub poslao sportsku opremu u Ukrajinu.

„Porodica Lejkersa mi uvek pomaže. Lejkersi su uvek u mom srcu“, naveo je Medvedenko.

Komentari

Vaš komentar