Bivši pakistanski premijer kaže da će njegova stranka napustiti sve skupštine

Svet 26. nov 202220:30
Izvor: Tanjug/AP Photo/Anjum Naveed

Bivši pakistanski premijer Imran Kan rekao je u prvom javnom nastupu otkako je ranjen u napadu ranije ovog meseca da njegova stranka napušta regionalne i nacionalne skupštine države.

Kanovoj vladi je u aprilu parlament izglasao nepoverenje i on je sada u opoziciji i zahteva prevremene izbore, tvrdeći da je njegovo smenjivanje bilo nezakonito i da ga je orkestrirao premijer Šahbaz Šarif, uz pomoć vlade SAD.

Šarif i Vašington su odbacili optužbe, a sadašnja vlada kaže da će naredni izbori biti održani 2023. godine u redovnom intervalu.

Kan je krajem prošlog meseca pokrenuo protestni marš iz istočnog grada Lahora prema Islamabadu u okviru svoje kampanje za prevremene izbore, ali je odustao od ličnog vođenja konvoja nakon što ga je ranio naoružani napadač koji je otvorio vatru na njegovo vozilo.

U napadu je ubijen jedan od Hanovih pristalica, a 13 ih je ranjeno. Napadač je uhapšen.

Kan se ponovo pridružio protestnom maršu u gradu Ravalpindi u blizini Islamabada kada je desetinama hiljada svojih pristalica rekao da njegova partija napušta sve regionalne i nacionalne skupštine i izlazi iz „korumpiranog sistema“.

Rekao je da će se sastati sa svojim glavnim ministrima i parlamentarnom strankom i saopštiti vreme izlaska iz institucija.

Komentari

Vaš komentar