Bivši policajac proglašen krivim za ubistvo Džorža Flojda

Svet 20. apr 202123:21 > 23:5841 komentara
Izvor: Pool via REUTERS

Nekadašnji američki policajac Derek Šovin proglašen je krivim je po svim tačkama optužnice za ubistvo Džordža Flojda, javlja BBC.

povezane vesti

Derek Šovin je proglašen krivim za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena.

Od 12 porotnika koji su odlučivali o sudbini Šovina, šest su belci, četvoro Afroamerikanci, a dvoje mešane rase.

Prema smernicama Minesote za određivanje kazne, Šovin je suočen sa 12 i po godina zatvora, zato što nije prethodno osuđivan.

Tužilaštvo bi, međutim, moglo da zatraži kaznu do 40 godina, ako sudija Piter Kejhil utvrdi da je bilo „otežavajućih okolnosti“.

Kada je predstavnik porote pročitao odluku, sudija je poništio prethodnu odluku po kojoj se Šovin branio sa slobode i odlučio da do izricanja presude on bude u zatvoru, nakon čega je izveden iz sudnice sa lisicama na rukama, preneo je Glas Amerike.

Tužilaštvo je tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu i nelegalnu silu time što je tokom privođenja klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta i na taj način mu prekinuo dotok kiseonika.

Šovinovi advokati su tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa.

Američko Udruženje za građanske slobode je saopštilo da je ovo prvi put ikada da je u Minesoti jedan policajac belac proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca, preneo je BBC.

U vreme izricanja presude ispred suda u Mineapolisu se okupio veliki broj ljudi, koji su burno pozdavili odluku dvanaestočlane porote.

Predsednik Amerike Džozef Bajden gledao je izricanje presude, a najavljeno je da će se obratiti javnosti nakon suđenja.

Postupanje policajaca prema Flojdu i njegova kasnija smrt izazvali su masovne proteste u Americi i svetu iz kojih je potom nastao protest „Životi crnaca su važni“.

Četrdesetčetvorogodišnji Šovin je stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta, tvrdili su tužioci.

Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan sprečio svedoke da intervenišu.

Više od 20 puta Flojd je rekao da ne može da diše. Na video snimku se videlo da se ne pomera i kako ga policija odvodi.

Sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici.

Sve je počelo kada je četrdesetšestogodišnji Džordž Flojd kupio paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče.

Prodavac je sumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete.

Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su pokušali da ga ubace u automobil, pružio je otpor.

Borba se završila tako što je Flojd bio licem na ulici. Potom je i usledila policijska brutalnost.

Komentari

Vaš komentar