Bivši predsednik Avganistana: Otišao sam iz zemlje da bih sprečio krvoproliće

Svet 30. dec 202110:47 2 komentara
Christof Stache/AFP

Ašraf Gani, bivši predsednik Avganistana, obrazložio je svoju odluku da pobegne iz zemlje, kada su se talibani približavali prestonici, time da je to učinio kako bi sprečio potpuno uništenje Kabula.

Podsetimo, talibani su se vratili na vlast u avgustu, kada su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Avganistana.

Povezane vesti

Gani je rekao za BBC da kada se probudio 15. avgusta nije ni pomišljao da će to biti njegov poslednji dan u zemlji i da je to shvatio tek kada je avion u kom se nalazio napustio Kabul.

Zbog te odluke, bivši predsednik je kritikovan i optužen da je ostavio ljude na cedilu. Sada je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Priseća se da su 15. avgusta talibanski borci pristali da ne ulaze u Kabul, ali, kako kaže, par sati kasnije to više nije bio slučaj.

„Dve različite frakcije talibana su se približavale gradu iz različitih pravaca. Postojala je mogućnost masovnog obračuna između njih, koji bi uništio grad od pet miliona stanovnika i izazvao haos“, kaže Gani.

Prvo je pristao da njegova supruga, kao i savetnik za bezbednost, napuste Kabul, a on je ostao da čeka auto koji bi ga odvezao do Ministarstva odbrane.

Taj automobil nikada nije došao, a umesto njega pojavio se, kako kaže, prestravljeni šef predsedničkog obezbeđenja koji je Ganiju rekao da ako zauzme stav, „svi će biti ubijeni“.

„Dao mi je dva minuta da se spremim. Saopštio mi je da su talibani zauzeli Kost i Džalalabad. Tek kada smo poleteli sam shvatio da napuštamo Avganistan. To je za mene bilo potpuno neočekivano“, prisetio se.

Odgovarajući na optužbe da je odneo iz zemlje veliku količinu novca, bivši avganistanski predsednik je pozvao na međunarodnu istragu kako bi očistio svoje ime.

„Želim jasno da kažem, nisam odneo nikakav novac iz zemlje. Moj stil života je poznat svima, šta bih radio sa novcem?“, rekao je.

Priznao je da su pravljene greške, poput mišljenja da će strpljenje međunarodne zajednice potrajati. Ali, podsetio je i na sporazum između talibana i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je utabao put za dalje događaje.

„Umesto mirovnog procesa, dobili smo proces povlačenja. Način na koji je taj sporazum sklopljen nas je uništio“, zaključio je Ašraf Gani.

Komentari (2)

Vidi sve komentare