Bivši predsednik Bolsonaro se vratio u Brazil

Svet 30. mar 202315:35
REUTERS/Ton Molina

Bivši predsednik Brazila, desničar Žair Bolsonaro, vratio se u zemlju posle tromesečnog boravka na Floridi.

Bolsonaro je napustio Brazil neposredno pred kraj svog predsedničkog mandata, 30. decembra, dva dana pre inauguracije novog predsednika, levičara Luisa Injasija Lula da Silve, čiju je pobedu na izborima osporio.

Dok je bio u SAD, uglavnom je živeo povučeno, osim što je nekoliko puta govorio pred brazilskim iseljenicima i konzervativcima.

„Bez mandata sam, ali nisam u penziji“, rekao je ranije Bolsonaro novinarima.

Policija je u stanju pripravnosti da se Bolsonarove pristalice ne bi okupile i nastali neredi kao posle izbora jer Bolsonaro nije nije priznao poraz protivkandidata Lule da Silve.

Njegove pristalice upale su u državne institucije u Braziliji 8. januara, nedelju dana pošto je Lula preuzeo dužnost, pokušavajući da zbace novog predsednika sa vlasti.

Pored optužbi za podsticanje tih nereda, Bolsonarov povratak na scenu može otežati i skandal koji je poslednjih nedelja u centru pažnje tamošnjih medija: optužen za nezakonito unošenje nakita u Brazil koji mu je poklonila vlada Saudijske Arabije, Bolsonaro (68) je nedavno taj nakit poslao brazilskim vlastima, ali je dalji tog slučaja neizvestan.

Komentari (0)

Vidi sve komentare