Policija: Napad na bivšeg predsednika Maldiva je teroristički akt

Svet 07. maj 202109:56 > 12:20
REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Policija Maldiva saopštila je da je eksplozija u kojoj je ranjen bivši predsednik Mohamed Našid teroristički akt, ali da još uvek nije identifikovan osumnjičeni.

Predsednik Maldiva Ibrahim Mohamed Solih rekao je da je eksplozija u kojoj je ranjen bivši lider napad na demokratiju i ekonomiju zemlje.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a australijska policija je izrazila spremnost da pomogne u istrazi.

 

Ministar spoljnih poslova susedne Indije poželeo je Našidu brz oporavak i istakao da niko neće uspeti da ga uplaši.

Našid je postao prvi demokratski izabrani predsednik Maldiva 2008. godine i vodio je državu do 2012. Na čelu parlamenta je od 2019.godine i predsednik je vladajuće stranke.

Maldives Police Service/Handout via REUTERS

Ostao je uticajna ličnost od napuštanja funkcije 2012. godine. Podržavao je globalne napore u borbi protiv klimatskih promena, i otvoreni je kritičar verskog ekstremizma u pretežno sunitskoj muslimanskoj državi, gde je propovedanje drugih vera zabranjeno zakonom.

Maldivi su poznati po svojim luksuznim odmaralištima, ali su zabeleženi i retki ekstremistički napadi. U eksploziji u glavnom parku 2007. godine ranjeno je 12 stranih turista.

Za nasilje je kriv porast verskog ekstremizma. Maldivi su među državama koje imaju najveći broj militanata po glavi stanovnika koji su se borili u Siriji i Iraku.

Komentari

Vaš komentar