Bivši predsednik Turkmenistana imenovan za „šefa nacije“

Svet 21. jan 202320:5610 komentara
Izvor: MAXIM SHEMETOV / POOL / AFP

Bivši predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov je imenovan za šefa nacije i predsednika vrhovnog tela - Narodnog saveta, čime je ojačao svoju ulogu u zemlji iako je vlast predao sinu.

Pročitajte još:

Berdimuhamedov došao je na vlast 2006. godine i poznat je po gajenju kulta ličnosti kao i njegovi prethodnici. Predao je vlast sinu Serdaru u martu 2022. godine, ali su analitičari tada ocenili da je otac i dalje stvarni nosilac vlasti.

Bivši predsednik (65) je posle sastanka oba doma parlamenta odlučio da ukine gornji dom, koji je do sada on vodio.

Berdimuhamedov, koji je dobio aplauz od poslanika u narodnoj nošnji, rekao je da će jednodomni parlament doprineti „demokratizaciji društva, jer su dva doma sadašnjeg parlamenta postala gotovo suvišna“.

Bivši predsednik je dobio zvanje „šefa nacije“ i šefa Narodnog saveta koja mu daju široka ovlašćenja.

Prema informacijama koje su ranije preneli tamošnji mediji, predsednik, ministri, visoki državni službenici i poslanici trebalo bi da se pridruže tom Narodnom savetu koji će Berdimuhamedov da vodi.

Taj savet je postojao za vreme Saparmurata Niazova, doživotnog predsednika Turkmenistana koji je umro 2006. godine. Nasledio ga je na funkciji Berdimuhamedov koji je tada ukinuo taj savet.

Komentari

Vaš komentar