Bivši šef FBI uhapšen – primao novac od Deripaske i tako prekršio sankcije SAD

Svet 23. jan 202318:573 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Bivši istaknuti funkcioner američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarls Mekgonikal optužen je za kršenje sankcija SAD protiv Moskve, jer je primao novac od ruskog oligarha Olega Deripaske, saopštilo je tužilaštvo u Njujorku.

Mekgonikal, koji je vodio kontraobaveštajno odeljeje FBI u Njujorku do povlačenja 2018. godine, uhapšen je u subotu, javlja Rojters.

Povezane vesti

Prema optužici, Mekgonikal je pristao da u zamenu za isplate Deripaske, izloženog američkim sankcijama od 2018. godine, pokrene istragu protiv tajkuna koji mu je bio rival.

Tužioci su rekli da je Mekgonikal (54), takođe radio u ime Deripaske 2019. u neuspelom pokušaju da mu sankcije budu ukinute.

Deripaska je osnivač ruske aluminijumske kompanije Rusal.

Advokat Mekgonikala nije odgovorio na upit Rojtersa da da komentar.

Očekuje se da se bivši funkcioner FBI pojavi pred federalnim sudom na Menhetnu kasnije danas po lokalnom vremenu, zajedno sa Sergejem Šestakovom, bivšim sovjetskim diplomatom koji je kasnije postao američki državljanin i takođe je optužen u ovom slučaju.

Deripaska se nalazi na listi dvadesetak ruskih oligarha i vladinih zvaničnika kojima je Vašington uveo sankcije, kao reakciju na navodno rusko mešanje u američke izbore 2016. godine.

Deripaska i Kremlj su negirali bilo kakvo mešanje u izbore.

Ni advokati Deripaske i Šestakova nisu odgovorili na upite Rojtersa da daju komentar.

Komentari

Vaš komentar