Bivši šef Pentagona: Putin je lik iz romana Dostojevskog, ide na spavanje ljut

Svet 02. jul 202209:16 > 09:17 59 komentara
Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Bivši američki sekretar za odbranu Džim Matis oštro je kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina, a njegovu invaziju na Ukrajinu nazvao je "nekompetentnom" i "nepromišljenom".

Matis je u govoru u Seulu, Putina uporedio sa paranoičnim likovima iz romana ruskog pisca Fjodora Doostojevskog.

„Putin je lik pravo iz romana Dostojevskog. Ide na spavanje ljut, uplašen, misli da je Rusija okružena noćnim morama“, rekao je Matis na skupu u organiziciji Seulskog foruma za međunarodne poslove, Korejskog društva i Centra za strateške i međunarodne studije, prenosi Glas Amerike.

Bivši šef Pentagona nije se mnogo oglašavao u javnosti nakon što je podneo ostavku 2018. godine zbog neslaganja sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.

Matis nije direktno govorio o sporu sa Trampom, ističući samo da se bivši predsednik zalagao za netradicionalnu spoljnu politiku koja je dovodila u pitanje američke odnose sa saveznicima.

Matisovi najoštriji komentari bili su o Putinu, za kojeg je naveo da je poremećen i da ne može da donosi pametne odluke zato što pored sebe nema ljude koji bi ga dobro savetovali.

Na pitanje o najvećim poukama iz ruskog rata u Ukrajini, Matis je odgovorio: „Nesposobni generali ne bi trebalo da vam vode operacije“. Takođe je ocenio da je ruska invazija „taktički nekompetentna“ i „strateški nepromišljena“.

“Rat je dovoljna tragedija bez dodate gluposti“, naglasio je bivši američki sekretar za odbranu. Kritikovao je i Kinu zbog sve tešnjih odnosa sa Rusijom i nespremnosti da izrazi protivljenje ratu u Ukrajini.

Jedna zemlja „ne može biti velika ako podržava rusku kriminalnu invaziju na Ukrajinu“, poručio je Matis.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (59)

Vidi sve komentare