Bivši šefovi operatora Fukušime moraju da plate oko 95 milijardi evra odštete

Svet 13. jul 202211:45 4 komentara
STR/JIJI PRESS/AFP

Sud u Tokiju naložio je u sredu bivšim šefovima operatora nuklearne elektrane Fukušima da plate oko 94,48 milijardi evra odštete zbog katastrofe 2011. godine, objavili su lokalni mediji. 

Četvorici bivših šefova tvrtke Tokyo Electric Power Company (TEPCO) naloženo je da plate odštetu, prema tužbi koju su pokrenuli deoničari zbog nuklearne katastrofe izazvane velikim cunamijem.

Pročitajte još

Tužioci su izašli iz suda u Tokiju držeći transparente na kojima je pisalo „deoničari pobeđuju“ i „prepoznata odgovornost“.

„Moraju se izdati upozorenja da, ako donesete pogrešne odluke ili pogrešite, to morate da kompenzujete sopstvenim novcem. Možda ćete morati da prodate svoju kuću. Možda ćete morati da provedete svoje penzionerske godine u bedi. U Japanu ništa ne može da se reši ni da se postigne napredak bez lične odgovornosti“, rekao je Hirojuki Kavai, advokat koji zastupa deoničare, na konferenciji za medije 2012. godine.

Deoničari su tvrdili da je katastrofa mogla biti sprečena da su šefovi TEPCO obratili pažnju na istraživanja i sproveli preventivne mere, poput postavljanja kriznog izvora napajanja na viši teren.

Studije koje su deoničari izneli nisu bile verodostojne, a rizici nisu mogli da budu predviđeni, uzvratili su zvaničnici.

„Ponovo izražavamo naše iskreno izvinjenje ljudima u Fukušimi i članovima društva uopšte, zbog izazivanja problema i nevolja vezano za katastrofu“, rekao je za AFP portparol TEPCO.

Međutim, kompanija je odbila da komentiraše presudu i da kaže da li će uložiti žalbu.

Tri od šest reaktora nuklearne elektrane Fukušima radila su, kada je snažan podmorski potres uzrokovao razorni cunami 11. marta 2011.

Otopili su se nakon što su im rashladni sistemi otkazali kada su talasi poplavili pomoćne generatore.

To je bila najveća nuklearna katastrofa od Černobilja i proglašena je zona evakuacije oko elektrane. za desetine hiljada stanovnika.

Otprilike 12 posto regije Fukušime nekada je bilo proglašeno nesigurnim prostorom za život, ali zabranjene zone sada pokrivaju oko dva posto regije, iako je broj stanovnika u brojnim mestima još uvek mnogo manji nego pre.

Kompaniju TEPCO tužili su preživeli u katastrofi, deoničari, a ove godine i šest tužilaca, zbog tvrdnji da su razvili rak štitne žlezde zbog izloženosti zračenju.

Sud je 2019. godine oslobodio optužbi tri bivša dužnosnika TEPCO u jedinom procesu koji je proizašao iz katastrofe.

Pretilo im je do pet godina zatvora za profesionalni nemar, ali je sud presudio da nisu mogli da predvide razmere cunamija koji je izazvao katastrofu.

TEPCO je uključen u decenijama duge napore da se postrojenje stavi izvan pogona, što je skup i težak proces.

Komentari (4)

Vidi sve komentare