Bivši Trampov savetnik Stiv Benon predao se FBI

Svet 15. nov 202119:0614 komentara
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Bivši savetnik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa Stiv Benon predao se FBI, pošto je optužen za krivično delo da je odbio da sarađuje sa komitetom Predstavničkog doma Kongresa koji istražuje nerede od 6. januara, koje su izazvale Trampove pristalice, a u kojima je pet osoba poginulo, a više od 700 je krivično gonjeno zbog upada u Kongres.

Benon je, kako prenosi CNN, u kancelariju FBI u Vašingtonu stigao u crnom SUV-u, a dočekalo ga je mnogo novinara kojima je drsko poručio: „Obaramo Bajdenov režim“.

Povezane vesti

Benon (67), prošle sedmice je optužen po jednoj tački optužnice u vezi sa njegovim odbijanjem da se pojavi na davanju iskaza, i po drugoj zbog odbijanja da dostavi tražene dokumente komisiji Predstavničkog doma. Po svakoj tački može da bude osuđen na minimum 30 dana i maksimum godinu dana zatvora, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Očekuje se da se danas popodne po lokalnom vremenu pojavi u sudu. Sudija u ovom slučaju biće okružni sudija Karl Nikols, koga je postavio Tramp.

Pre nego što se danas predao, Benon je na društvenim mrežama svojim pristalicama poručio da „ostanu usredsređeni“.

„Ne želim da iko skine pogled sa onoga što radimo svaki dan, OK“, poručio je.

Pre nego što je ušao u kancelariju FBI, dodao je: „Želim da ostanete usredsređeni na poruku. Mnogo vam hvala“.

U oktobru je komitet Predstavničkog doma koji ispituje nerede od 6. januara tražio sudskim putem da mu budu dostavljena Benonova dokumenta i svedočenje, ali je njegov advokat Robert Kostelo rekao da Benon neće sarađivati sa istragom zato što mu je tako naložio Tramp.

Kostelo je takođe ukazao na Trampove tvrdnje da su traženi dokumenti zaštićeni privilegijom izvršne vlasti, rekavši komitetu da „izvršne privilegije pripadaju predsedniku Trampu“ i njegovo pozivanje na izvršne privilegija mora da se poštuje.

Savetodavna kancelarija Bele kuće rekla je Kostelu da neće podržati Benonovo odbijanje da svedoči.

Bajdenova administracija odbila je da prizna izvršne privilegije kada se radi o tim dokumentima i svedocima u vezi sa neredima ispred američkog Kongresa 6. janura, piše CNN.

Komentari

Vaš komentar