Blinken: Bajden samostalno donosi strateške odluke

Svet 14. sep 202122:05 6 komentara
Entoni Blinken
Alex Brandon/Pool via REUTERS

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da američki predsednik Džozef Bajden javno iznosi isključivo sopstvene stavove i da samostalno donosi strateške odluke na osnovu informacija koje dobija od nadležnih agencija.

Blinken je to izjavio tokom debate sa Džejmsom Rišom, republikanskim senatorom iz države Ajdaho, tokom svedočenja pred Odborom za medjunarodne odnose Senata američkog Kongresa o povlačenju vojnih trupa iz Avganistana, preneo je Glas Amerike (Voice of America – VOA).

Riš je insistirao na postojanju strane u Beloj kući koja je, navodno, u mogućnosti da prekine govor predsednika Bajdena i da utiče na odluke koje donosi – tvrdeći da je to očigledno u izveštajima pojedinih medija.

U uvodnim obraćanjima – dvojica najviše rangiranih članova komiteta demokrata Bob Menendez i republikanac Džejms Riš povlačenje američkih snaga i evakuaciju označili su debaklom.

Blinken je odgovorio da će uskoro biti imenovan visoki zvaničnik koji će nadgledati američku politiku prema avganistanskim ženama i devojkama.

U odgovorima republikanskim i demokratskim članovima tokom pretresa, državni sekretar je rekao da je sporazum koji je februara 2020. administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) postigla sa talibanima vezala ruke aktuelnom predsedniku Bajdenu – kao i brz i neočekivan kolaps avganistanskih vlasti i tamošnjih bezbednosnih snaga.

Blinken je ponovio deo navoda koje je izneo u ponedeljak na sednici Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa – održane istim povodom.

Precizirao je da je aktuelni predsednik Bajden, preuzimanjem mandata nasledio sporazum koji je njegov prethodnik Donald Tramp postigao sa talibanima.

Blinken je rekao da su nakon postizanja sporazuma talibani nastavili svoj, kako se izrazio, marš ka udaljenim kontrolnim punktovima, selima i okruzima, kao i putevima koji povezuju gradove.

„Do januara 2021. talibani su ostvarili svoj najjači vojni položaj od 11. septembra 2001. Da Bajden nije ispunio obavezu svog prethodnika, napadi na naše snage i na naše saveznike bi se nastavili i započeli bi talibanski napadi širom zemlje na velike gradove Avganistana“, rekao je Blinken.

Istakao je i da Bajdenova administracija i dalje čini sve kako bi pomogla američkim gradjanima koji žele da napuste Avganistan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare