Blinken: Bili smo u kontaktu s Rusijom zbog pretnje nuklearnim oružjem

Svet 26. sep 202209:00 17 komentara
Tanjug/ AP/ David Dee Delgado/ Pool

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je za televiziju CBS da je Vašington bio u direktnom kontaktu s Moskvom zbog pretnji upotrebe nuklearnog oružja.

Pročitajte još:

„Da, bili smo u kontaktu. Veoma je važno da Moskva čuje od nas i zna od nas da bi posledice bile užasne. I mi smo to vrlo jasno rekli“, rekao je Blinken u intervjuu za CBS, odgovarajući na pitanje da li su SAD bile u kontaktu sa Rusijom zbog pretnja nuklearnim ratom.

Kako je rekao Blinken, Kremlj ima nuklearni „lanac komandovanja“, ali je i neizvesno da li bi iko rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu „ne“ ukoliko on odluči da upotrebi nuklearno oružje.

Blinken je odbio da precizira kako će Sjedinjene države odgovoriti u slučaju eventualne upotrebe nueklearnog oružja. Rekao je samo da administracija ima plan.

Na pitanje novinara da li je to plan koji će sprečiti treći svetski rat, američki državni sekretar je odgovorio da je predsednik SAD Džo Bajden odlun u tome da se rat u Ukrajini ne proširi.

Istakao je referendum o pripajanju ukrajinskih regiona Rusiji nikada neće biti priznat.

Prema rečima američkog državnog sekretara, u ovom trenutku nema pregovora s Rusijom o okončanju rata u Ukrajini.

„Nema pregovora jer Rusija nije pokazala nikakvu volju da se uključi u ozbiljnu diskusiju. Ako i kada se to promeni, uradićemo sve što možemo da podržimo diplomatski proces“, istakao je Blinken.