Blinken: Neke Hamasove izmene plana o primirju izvodljive, neke ne

Svet 12. jun 202416:35 1 komentar
Tanjug/AP Photo/Amr Nabil, Pool

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Hamas predložio brojne izmene plana o prekidu vatre, te da su neke izvodljive, a neke ne.

Nije precizirao koje su to izmene.

Obraćajući se novinarima u Kataru gde se sastao sa šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, Blinken je rekao da će SAD i drugi posrednici nastaviti da pokušavaju da postignu dogovor.

Blinken je u poseti Bliskom istoku osmi put od početka rata kako bi izvršio pritisak na obe strane da prihvate američki predlog o prekidu vatre koji ima međunarodnu podršku.

Pročitajte još

„Odlučni smo da pokušamo da prevaziđemo razlike za koje verujem da se mogu prevazići. Međutim, to ne znači da će i biti prevaziđene zato što to na kraju zavisi od toga da ljudi kažu da“, rekao je Blinken.

Portparol Hamasa Džihad Taha rekao je libanskom listu ElNašra da amandmani koje su zatražili uključuju garancije trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze.

Katar i Egipat, koji su bili ključni posrednici uz SAD, naveli su da razmatraju, ali se čini da izmene nisu potpuno prihvaćene.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare