Blinken: Nema naznaka da je Iran spreman da se pridržava nuklearnog sporazuma

Svet 24. maj 202108:51 2 komentara
SAUL LOEB / POOL / AFP

SAD su saopštile da još nisu videle konkretne znake da je Teheran spreman da "učini ono što je neophodno" u skladu sa međunarodnim sporazumom o nuklearnom programu i na taj način omogući ukidanje određenih američkih sankcija.

„Pitanje na koje još nemamo odgovor jeste da li je Iran na kraju krajeva spreman da učini ono što je neophodno da bi se ponovo pridržavao sporazuma“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za CNN.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif na Tviteru je poručio Blinkenu da je ukidanje sankcija moralna obaveza, a ne sredstvu za sticanje prednosti u pregovorima.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Iran insistira na ukidanju američkih sankcija, dok sadašnji američki predsednik Džozef Bajden želi najpre da se Iran vrati poštovanju obaveza prema sporazumu pre razgovora o povratku SAD nuklearnom sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Poslednja runda pregovora završena je u Beču u sredu, uz ocenu da je postignut napredak.