Blinken: Nisu uočeni potezi koji ukazuju da Rusija hoće da upotrebi nuklearke

Svet 30. sep 202222:59 9 komentara
Tanjug/ AP/ David Dee Delgado/ Pool

Sjedinjene Države ne vide da je Rusija učinila bilo kakav potez koji bi ukazivao na to da razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken, uprkos izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina o njegovoj mogućoj upotrebi.

„Veoma pažljivo pratimo da vidimo da li Rusija zaista čini bilo šta što sugeriše da razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja. Nismo videli da je preduzela bilo kakvu takvu akciju do danas“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa svojim kanadskim kolegom.

Pročitajte još:

Putinove „reči o nuklearnom oružju su vrhunac neodgovornosti i to je nešto što shvatamo veoma ozbiljno“, rekao je Blinken.

Ruski predsednik je u petak najavio rusku aneksiju dela Ukrajine, najveću aneksiju u Evropi od Drugog svetskog rata. Putin je takođe obećao da će nastaviti ono što on naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini. Rusija je započela invaziju u februaru.

Putin je poslednjih nedelja eksplicitno upozorio Zapad da će Rusija upotrebiti sva raspoloživa sredstva da odbrani rusku teritoriju i optužio je, bez pružanja dokaza, da razmatra potencijalni nuklearni napad na Rusiju.

Ruski predsednik je u petak rekao da su Sjedinjene Države postavile presedan kada su bacile dve atomske bombe na Japan 1945. godine, ali nije uputio nova nuklearna upozorenja Ukrajini.

Rusija poseduje najveći nuklearni arsenal na svetu, uključujući novu generaciju hipersoničnog oružja i 10 puta više taktičkog nuklearnog oružja od Zapada.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da postoji rizik od upotrebe nuklearnog oružja, ali da opasnost nije „neposredna“.

„Postoji rizik, s obzirom na lakoću i ratnički stav sa kojim Putin o tome govori… ali bili smo vrlo jasni kakve će biti posledice“, istakao je on.

„Trenutno ne vidimo nikakve naznake neposredne opasnosti“, dodao je on.

Komentari (9)

Vidi sve komentare