Blinken obećao dodatnu pomoć zemljama u kojima izbeglice iz Ukrajine traže spas

Svet 05. mar 202216:40 > 16:41 1 komentar
Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je u Žešovu, u Poljskoj, dodatnu pomoć Ukrajini, Poljskoj i zemljama u kojima izbeglice iz Ukrajine traže spas od rata, u vrednosti od 2,75 milijarde dolara, koje je predsednik SAD Džo Bajden već zatražio od Kongresa.

„Poljaci znaju kako je važna odbrana slobode i zato ćemo zajedno pomagati Ukrajini u otporu nelegalnoj, neisprovociranoj invaziji izvršenoj s predumišljajem“, kazao je Blinken posle razgovora sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i ministrom spoljnih poslova Zbignjevom Rauom.

POVEZANE VESTI

Moravjecki je izjavio novinarima da se Blinken u potpunosti slaže da je nužno da se ojača istočno krilo NATO i time bezbednost Poljske, Litvanije, Rumunije, Madjarske i Slovačke i da svi saveznici govore isto.

„Složili smo se da se Ukrajinci u svojim rovovima, utvrdama, na barikadama ne bore samo za suverenu Ukrajinu, ne samo za bezbednost svoje zemlje već i za bezbednost celog NATO“, rekao je poljski premijer.

Moravjecki je od Blinkena, kao i od Evropske unije, ponovo zatražio još oštrije sankcije protiv Rusije.

„Sankcije moraju da budu žestoke i da odlučno udaraju u vojnu mašineriju Putina. To znači da sve banke treba da budu isključene iz SWIFT-a, da zamrzavanje aktiva bude što je moguće šire“, rekao je Moravjecki.

Šef poljske diplomatije rekao je da su razgovori sa Blinkenom bili posvećeni koordinaciji odgovora na rusku agresiju protiv Ukrajine, političkim, društvenim, ekonomskim i humanitarnim posledicama rata.

„Poljska nikada neće priznati teritorijalne promene koje su posledica nelegalne, neisprovocirane agresije. Način na koji Rusija vodi napad i nastojanja da slomi ukrajinski otpor napadima koji terorizuju društvo, gađajući stambene zgrade, nuklearne elektrane i civilna vozila je kršenje međunarodnog prava“, rekao je Rau na konferenciji za novinare.

Šef diplomatije je najavio da će Poljska insistirati na istrazi ratnih zločina koje bi počinila ruska vojska u ovom ratu.

„Imajući u vidu naše bolno iskustvo, Poljska će dosledno zahtevati da se krivično gone ratni zločini. Kažnjavanje ratnih zločina je element zajedničkog pamćenja čovečanstva. To je naša zajednička obaveza“, rekao je Rau.

U Poljsku je do sada stiglo skoro 800.000 izbeglica iz Ukrajine, medju njima i strani studenti i stranci iz 170 zemalja koji su živeli i studirali u Ukrajini, kako je juče naveo premijer Moravjecki. UNHCR očekuje da do kraja ove sedmice broj ukrajinskih ratnih izbeglica može da predje 1,5 miliona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare