Blinken obećao podršku Izraelu bez obzira na zabrinutost zbog nove vlade

Svet 04. dec 202221:104 komentara
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD neće uskratiti nepokoljebljivu podršku Izraelu uprkos velikim razlikama u stavovima sa mandatarom za sastav nove izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom i zabrinutosti zbog njenih potencijalnih članova.

Blinken je rekao da će SAD ostati čvrst prijatelj Izraela čak iako se zalažu za ciljeve suprotne Netnjahuovim, uključujući rešenje izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države i obnovu nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Kako je ocenio prvi diplomata SAD partnerstvo s Izraelom nije bilo „nikada jače nego danas“.

Uz to je najavio da će administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph) saradjivati sa Netanjahuovom vladom na osnovi njene politike, a ne pojedinih ličnosti, uključujuči potencijalne ministre poznate po antiarapskoj i antipalestinskoj retorici.

Blinken je, medjutim, takodje upozorio da će se SAD protiviti politici marginalizovanja Palestinaca, otežavanja rešenja sukoba po modelu dve države i nanošenju štete izraelskoj dugoročnoj bezbednosti i budućnosti Izraela kao jevrejske demokratske države, preneo je AP.

On je izrazio očekivanje da nova vlada Izraela nastavi saradnju na promovisanju zajedničkih vrednosti.

Američki zvaničnici su zabrinuti zbog mogućih funkcija najmanje dva izraelska političara, Itamara Ben-Gvira i Becalela Smotriča.

Ben-Gviru, lideru stranke Jevrejska snaga (Ocma Jehudit), poznatom po provokativnim potezima, je ponudjena funkcija ministra nacionalne bezbednosti, odnosno da bude zadužen za policijske snage.

Emmanuel Dunand/AFP

Smotriču, vodji partije Verski cionizam, koja deli antipalestinske i stavove protiv LGBTQ zajednice, ponudjeno je da nadgleda agenciju zaduženu za palestinske civilne poslove.

Blinken je naveo da odnosi Izraela i SAD traju već sedam decenija te da će Bajdenova administracija razgovarati otvoreno sa novom izraelskom vladom i sa Palestincima čiji se lideri, kako je rekao, takodje moraju uzdržati od povećanja napetosti koje ugrožavaju rešenje po modelu dve države.

On je upozorio da će se SAD protiviti osnivanju novih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u vreme kada se Netanjahu vraća na vlast zahvaljujući koaliciji s ekstremnom desnicom, preneo je Frans pres.

SAD će se protiviti i širenju naselja, potezima ka aneksiji Zapadne obale, promeni istorijskog statusa kvo nad svetim mestima, rušenju i iseljavanju, te huškanju na nasilje, rekao je američki državni sekretar na godišnjoj konferenciji proizraelske organizacije Džej strit (JStreet).

Netanjahuov konzervativni Likud je sa ultradesničarima i partijama ultraortodoksnih Jevreja osvojio većinu na parlamentarnim izborima 1. novembra, 64 od ukupno 12o mesta u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Tokom današnjeg govora Blinken je čestitao Netanjahuu čiju su odnosi sa SAD ponekad bili burni.

Komentari

Vaš komentar