Blinken pozvao novog vođu Jemena da uspostavi trajni mir

Svet 21. apr 202221:56
Jemen
REUTERS/Fawaz Salman

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je novog vođu Jemena da postigne trajni mir, posle više od sedam godina razornog konflikta u toj zemlji.

Blinken je razgovarao telefonom sa Rašad al Alimijem, čovekom na čelu novog saveta koji vodi vladu koju podržava Saudijska Arabija pošto mu je bivši predsednik predao vlast.

Povezane vesti

Državni sekretar SAD izrazio je podršku dvomesečnom primirju izdejstvovanom uz posredovanje UN između vlade i Huti pobunjenika koje podržava Iran. Primirje se uglavnom poštuje od 2. aprila, datuma početka ramazana.

Prema UN u sukob u Jemenu je stradalo 377.000 ljudi a 30 miliona stanovnika je na ivici gladi, što predstavlja jednu od najtežih humanitarnih kriza na svetu.

Blinken je istakao da je potrebno iskoristiti dinamiku ovih nedavnih pozitivnih događanja da bi se postiglo trajno primirje i produžen mirovni proces, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Šef američke diplomatije takođe je pozvao da se ostvari napredak u ponovnom otvaranju puteva ka mestima kao što je Taez, treći po veličini grad u Jemenu.

Otvaranje tog grada bio je još jedan ključni element primirja koje je ispregovarao specijalni izaslanik UN Hans Grundberg.

Ubrzo po dolasku na dužnost u februaru 2021. američki predsednik Džo Bajden povukao je američku podršku koaliciji predvođenoj Rijadom u borbi protiv Huti pobunjenika koji kontrolišu veći deo zemlje. Time je odustao od politike svog prethodnika Donalda Trampa.

Međutim, Bajdenova administracija takođe se protivi stalnim napadima Hutija, posebno na Ujedinjene Arapske Emirate, saveznike Vašingtona.

Komentari (0)

Vidi sve komentare