Blinken pozvao Putina da izabere „mirni put“ za okončanje krize oko Ukrajine

Svet 19. jan 202212:32 > 13:558 komentara
Tanjug / AP, Alex Brandon

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas iz Kijeva ruskog predsednika Vladimira Putina da izabere "mirni put" za okončanje krize oko Ukrajine.

„Iskreno se nadam da možemo da ostanemo na diplomatskom i mirnom putu, ali na kraju će to biti odluka predsednika Putina“, rekao je Blinken tokom posete američkoj ambasadi u Kijevu.

Sa Blinkenom se sastao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ako Putin ne bude išao diplomatskim putem, izabraće „konfrontaciju“ i to će imati „posledice po Rusiju“, upozorio je Blinken.

Za petak je planiran sastanak Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, u još jednom pokušaju stišavanja tenzija.

Moskva negira da planira napad na susednu zemlju, ali je zatražila garancije da se NATO neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, da neće raspoređivati oružje na tim teritorijama i da će prestati da izvodi vojne vežbe u blizini ruske granice.

Zelenski se zahvalio SAD

Ukrajinski predsednik Zelenski zahvalio je SAD na „pomoći u teškim vremenima“.

Zelenski je rekao da želi da zahvali SAD na podršci, vojnoj pomoći Ukrajini i povećanju te pomoći.

„Od nezavisnosti (Ukrajine) izdvajamo značajna sredstva za podršku našoj vojsci, ali shvatamo da je potrebna pomoć da bi se brzo napredovalo, da bi se modernizovala vojska, posebno u ovim teškim vremenima“, rekao je ukrajinski predsednik.

SAD su danas saopštile da će za Ukrajinu izdvojiti dodatnih 200 miliona dolara pomoći u oblasti bezbednosti.

Vašington je obezbedio oko 450 miliona dolara vojne pomoći Kijevu uoči raspoređivanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici krajem 2021. godine.

Izvor: Reuters

Komentari

Vaš komentar