Blinken: Ruski napadi u Ukrajini varvarski, podrška Ukrajini ostaje snažna

Svet 30. nov 202215:5021 komentara
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u Bukureštu oštro osudio napade Rusije na civile i elektroenergetsku mrežu u Ukrajini i najavio nastavak snažne podrške NATO-a toj zemlji.

Pročitajte još:

Na kraju dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO-a, Blinken je novinarima rekao da ruski predsednik Vladimir Putin „vodi rat protiv civila pošto ne uspeva vojno da pobedi Ukrajinu“, ocenivšio to kao „varvarski čin“.

„I on to radi pokušavajući da uništi energetsku infrastrukturu Ukrajine, da ugasi svetlo, da isključi grejanje i vodu tako da civili pate. Meni je (posle sastanka) jasno da podrška (NATO-a) Ukrajini ostaje snažna i odlučna“, kazao je Blinken.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, koji se sa Blinkenom sastao na marginama skupa, rekao je novinarima da je Ukrajina na ministarskom sastanku NATO-a dobila brojna obećanja od više članica alijanse po pitanju isporuke dodatnog naoružanja i energetske opreme.

Kuleba, međutim, nije želeo da odgovori na pitanja novinara da li se ta obećanja odnose i na sistem protivvazduhoplovne odbrane Patriot, koji Ukrajina uporno traži od partnera.

Dostavljanje sistema Patriot Ukrajini u velikoj meri bi unapredilo njenu protivvazduhoplovnu odbranu.

Komentari

Vaš komentar