Blinken sa Sijem: Posvećeni smo održavanju i jačanju komunikacionih linija

Svet 26. apr 202414:39 0 komentara
Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i visokim kineskim zvaničnicima, naglasivši važnost "odgovornog upravljanja" razlikama između SAD i Kine dok se dve strane sukobljavaju oko niza spornih bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja, javlja AP.

Razgovori između dve strane su učestali poslednjih meseci, iako su razlike rasle, a Blinken je kineskom šefu države izrazio zabrinutost u vezi sa podrškom Kine Rusiji i njenoj invaziji na Ukrajinu, kao i drugim pitanjima, uključujući Tajvan i Južno kinesko more, ljudska prava i proizvodnju i izvoz sintetičkih jedinjenja opioida.

Blinken je zvučao pozitivno o nedavnom napretku postignutom u bilateralnoj saradnji, uključujući vojne komunikacije, borbu protiv narkotika i veštačku inteligenciju, o čemu su se dve strane složile da započnu dijalog o tome kako da smanje rizike od sve naprednijeg razvoja tehnologije.

„Posvećeni smo održavanju i jačanju komunikacionih linija kako bismo unapredili tu agendu i ponovo se odgovorno bavili našim razlikama kako bismo izbegli bilo kakvu pogrešnu komunikaciju, bilo kakvu pogrešnu percepciju, bilo kakve pogrešne procene“, rekao je Blinken.

Pročitajte još

Ali on je naglasio da čak i u nastojanjima da se produbi saradnja tamo gde su interesi usklađeni „Sjedinjene Države veoma jasno gledaju na izazove koje postavlja (Kina) i na naše konkurentne vizije za budućnost“.

„Amerika će uvek braniti naše suštinske interese i vrednosti“, poručio je Blinken.

On je naglasio da je izrazio stalnu zabrinutost u vezi sa isporukama materijala, uključujući mašinske alate i mikroelektroniku, Pekinga Moskvi koje predsednik Vladimir Putin koristi za jačanje odbrane Rusije i njenog rata protiv Ukrajine.

„Rusija bi se borila da održi svoj napad na Ukrajinu bez podrške Kine“, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka sa Si Đinpingom.

Blinken je ocenio da „napajanje ruske odbrambene industrijske baze ne samo da ugrožava bezbednost Ukrajine, već ugrožava i evropsku bezbednost“.

On je podsetio da su Kini već preneti stavovi da je osiguravanje transatlantske bezbednosti suštinski deo američkih interesa.

„U našim današnjim diskusijama jasno sam stavio do znanja da ćemo taj problem, ako ga Kina ne reši, rešiti mi“, naglasio je američki državni sekretar.

Blinken nije precizirao kako bi se Sjedinjene Države bavile tim pitanjem ako ne bude Kina, navodi AP i podseća da je Vašington je uveo brojne sankcija kineskim firmama zbog poslovanja sa zemljama poput Rusije, Irana i Severne Koreje.

On je rekao kako je ohrabrio Kinu da iskoristi svoj uticaj „da obeshrabri Iran i njegove sledbenike od širenja sukoba na Bliskom istoku“ i da ubedi Severnu Koreju „da okonča svoje opasno ponašanje i uključi se u dijalog“.

Blinken je s kineskim predsendikom razgovarao i o pomorskim manevrima u spornom Južnom kineskom moru i ponovio „gvozdenu“ američku podršku Filipinima, svom najstarijem savezniku u Aziji.

Si Đinping je poručio da Kina i SAD moraju tražiti zajednički jezik „umesto da se upuštaju u opaku konkurenciju“.

„Kina je srećna što vidi samouverene, otvorene, prosperitetne i napredne Sjedinjene Države“, rekao je kineski lider.

„Nadamo se da će SAD takođe može gledati na razvoj Kine u pozitivnom svetlu. Ovo je fundamentalno pitanje koje se mora rešiti”, porućio je Si.

Ranije danas Blinken je imao duge razgovore sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i ministrom javne bezbednosti Vang Sjaohongom, podseća AP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!