Blinken: SAD će sarađivati sa talibanima ako budu ispunjavali preuzete obaveze

Svet 31. avg 202108:0813 komentara
Entoni Blinken
Alex Brandon/Pool via REUTERS

SAD će saraiđvati sa talibanima ako ispunjavaju preuzete obaveze, rekao je šef američke diplomatije Entoni Blinken nekoliko sati posle odlaska poslednjih američkih vojnika iz Avganistana.

„Svaka faza koju ćemo slediti neće biti zasnovana na onome šta kaže talibanska vlada već na onome što radi da poštuje svoje preuzete obaveze“, rekao je Blinken.

Povezane vesti

On je istakao da novi gospodari Avganistana treba da „zasluže“ svoj zahtev za legitimitet i međunarodnu pomoć.

„Talibani hoće legitimitet i međunarodnu podršku. Naša poruka je da legitimitet i podršku treba zaslužiti“, rekao je Blinken.

Za sada su SAD suspendovale svoje diplomatsko prisustvo u Avganistanu i prebacile operacije u ambasadu u Dohi u Kataru, takođe je objavio državni sekretar SAD pominjući „neizvesno bezbednosno okruženje i političku situaciju“ u zemlji.

Novu diplomatsku misiju će voditi novi tim predvođen Ijanom Mekerijem, koji je bio broj dva u američkoj ambasadi u Kabulu.

„Koristićemo tu kancelariju u Dohi da vodimo našu diplomatiju prema Avganistanu“, posebno po pitanju pomoći Amerikancima koji su ostali, humanitarnoj pomoći i dijalogu sa talibanima, rekao je šef američke diplomatije.

Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da „pomaže“ Amerikancima koji hoće da napuste Avganistan posle odlaska američkih vojnika, i dodao da je između 100 i 200 Amerikanaca još u Avganistanu. Oko 6.000 je evakuisano vazdušnim mostom uspostavljenim od 14.avgusta.

Komentari

Vaš komentar