Blinken se nada da se primrije u Pojasu Gaze može nastaviti

Svet 30. nov 202314:07 1 komentar
entoni blinken izrael
SAUL LOEB/Pool via REUTERS

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je primirje u ratu Izraela i Hamasa i razmena talaca iz zatočeništva te palestinske islamske organizacije za palestinske zatvorenike "dalo rezultate" i da se nada da se "može nastaviti".

„Taoci su se vratili kući, ponovo sjedinili sa svojim porodicama“, rekao je Blinken na sastanku sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom u Tel Avivu, dodajući da je primirje takođe omogućilo da „više humanitarne pomoći stigne do nevinih civila u Gazi kojima je očajnički potrebna“.

„Taj proces daje rezultat i ja se nadam da se može nastaviti“, rekao je Blinken.

Četvorodnevno primirje, koje je stupilo na snagu u petak prošle nedelje i potom je produženo, omogućilo je oslobađanje 70 izraelskih talaca (ne računajući troje koji imaju i državljanstvo Rusije) za 210 palestinskih zatvorenika.

Uz to je izvan sporazuma oslobođeno oko 30 stranaca i onih koji imaju dvostruko državljanstvo, uglavnom Tajlanđana, zaposlenih u Izraelu.

Predsednik Izraela je zahvalio SAD na „ogromnom radu posvećenom oslobađanju talaca“ i rekao da ih je oko 150 još u Gazi.

Blinken je doputovao u Izrael protekle noći i takođe se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a otputovaće i na Zapadnu obalu da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

To je treća poseta Blinkena Bliskom istoku od početka rata 7.oktobra izazvanog napadima Hamasa na Izrael u kojima je ubijeno više od 1.200 ljudi, uglavnom civila.

Izrael se potom zarekao da će uništiti Hamas i neprestano je bombardovao Pojas Gaze do primirja koje je stupilo na snagu 24. novembra. Po podacima vlade Hamasa gotovo 15.000 ljudi, uključujući preko 6.000 mlađih od 18 godina je poginulo tamo.

Blinken je rekao da očekuje detaljne diskusije sa Vladom Izraela kako da se „ide napred u Gazi“.

SAD, saveznik Izraela, podržavaju izraelski odgovor Hamasu, ali sada strahuju od obnove sukoba, a posebno širenja na jug Pojasa Gaze, gde se stotine hiljada Palestinaca sklonilo bežeći sa severa, koji je bio u fokusu izraelske kopnene ofanzive.

Blinken je u sredu pozvao na “ stvaranje uslova za stvarni dugotrajni mir“ i dodao da je najbolji način da se to postigne „preko dve države“ Izraela i Palestine.

POVEZANI VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare